Zoals de titel van mijn blog doet vermoeden wil ik het hebben over wanneer te stoppen met het voeren van jouw Koi in de herfst/winter. 

Ik begrijp dat ik mij een beetje op glad ijs begeef, want zoveel Koiliefhebbers zoveel meningen. Ik wil mij hiermee dan ook niet op de doorgewinterde Koiliefhebber richten. Nee, meer op de twijfelaars, beginners; doe ik het wel goed, is dit advies wat ik kreeg van de Koihandelaar wel correct en niet bedoeld om meer geld uit mijn portemonnee te halen?
Niet dat iedere Koihandelaar constant bezig is geld uit je zak te kloppen nee integendeel. 

IMG_8791
De voerbak is bijna leeg!

Ik lees ook verschillende adviezen over het stoppen met voeren zo lees ik, stop maar met voeren onder de 10 C of 8 C en ook wel 6 C, nooit lees ik de temperatuur van 11 C, 9 C of 7 C, kijk dat vind ik dan weer vreemd. Waarom wel stoppen bij een even getal en niet bij een oneven getal? Ik vind dat op zijn zachtst gezegd vreemd. Dus bij 9 C niet stoppen maar bij 8 C wel stoppen, hahaha, merkwaardig vind ik dat. Toen ik vroeger aquaria met Chicliden had, heb ik geleerd dat je op het gedrag van deze mooie vissen moet letten. Zoals wanneer gaan zij een nest bouwen, wanneer krijgen zij eitjes. Bij jonge ouderparen ging het bijna altijd mis bij een eerste legsel. Dat was in die tijd (45 jaar geleden) nog niet te lezen in de beschikbare literatuur. Maar ik wist dit wel, en dat kwam door observatie.

Wordt er wel genoeg geobserveerd in de vijver?

En daar zit het hem nou in, wordt er wel genoeg geobserveerd in de vijver? Want alleen dan zie je dat je Koi minder gaan eten. Uiteraard hangt dit samen met een bepaalde temperatuur, maar of die nou 12 C, 11 C of 6 C is dat boeit mij niet zo. De Koi zelf, die geeft echt wel aan dat hij geen voedsel meer nodig heeft omdat het metabolisme ofwel de stofwisseling zegt van; joh ik trek het niet meer, ik kan het niet meer verwerken. Stop maar met voeren of geef mij maar wat minder.

IMG_8792
Sprankelend water maakt mij altijd vrolijk

Ik neem als metafoor; er zijn tegenwoordig veel “restaurants” waar je mee kunt doen aan  “all you can eat” en dan zie je de mensen eerst bijna rennen na de uitleg om een zo groot mogelijke berg voer op hun bord te krijgen. Daarna nog eens en dan nog eens, en zo komt er toch echt een moment waarop het lichaam zegt; HO niet meer, ik zit vol ik kan echt niet meer de broeksknopen moeten los! Eigenlijk is dit ook bij de Koi aan de hand. Zomers kunnen zij bergen voer verzetten en in de herfs wordt dit minder tot een bepaalde temperatuur, en dan stoppen zij echt zelf me eten.
IMG_8793 Momenteel is bij mij de watertemperatuur 12 C en merk ik dat mijn Koi niet eens meer de helft eten van wat zij van de zomer aten. Ik zag ook al veel voer in de trommel liggen. Dus ik pas het voergedrag van mijzelf aan en geef de Koi nu momenteel 2 keer per dag voer, in totaal is dat 80 gram. En ook dat is al ruim, dus ga ik weer minderen, zonder naar de temperatuur te kijken. Ook heb ik een voerring gemaakt van pvc, wanneer het voer niet binnen 15 minuten weg is haal ik het zelf weg. Zonder deze ring komt het via de skimmer allemaal in het filter terecht en daar heb je alleen maar werk aan, toch? Daarnaast geeft dit ook weer nodeloos vervuiling van het vijverwater.

IMG_8794
Ondanks de herfst staat de tuin nog steeds in bloei

Ook merk ik al dat er soms al één of twee Koi een gedeelte van de dag op de bodem gaan liggen. Dit zijn voor mij allemaal tekenen dat het metabolisme zegt ik hoef niet zoveel voer meer!

Metabolisme wint het van temperatuuradviezen

Mijn blog is niet bedoeld om te zeggen wat je nu wel en/of niet moet voeren, weatgerm of welke benaming er ook aan herfst/winter voer gegeven wordt, het maakt mij niet uit. Het is de bedoeling dat je goed op het gedrag van jouw Koi let, zodat je niet nodeloos door blijft voeren. Immers ze eten het toch niet op! Metabolisme wint het van temperatuuradviezen. 😉

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

6 gedachte over “Stoppen met voeren in de winter, wanneer?”
 1. Ik heb al 40 jaar Koi , goudvissen. Zeelt steur tot zilverkarper , ik ben ook niet voor het niet voeren onder de 11, 8 ,6 graden . Je ziet perfect aan uw gedrag van de vissen als je moet minderen met voer , je geeft wat minder maar zolang mijn vissen naar de voederplek komen zal ik blijven voederen ,ik heb nog geen vis dood gehad van het voeder , de steuren moet je blijven voeren deze heb ik al meer dan 30 jaar , al die praat van voederen of niet geloof ik niet meer in kijk naar uw vissen en kijk goed . Ik ben al jaren visser ga ook in de winter vissen en deze kan je ook vangen wel wat minder maar dat lukt ook nog . Mijn gedacht er word veel verkocht dat is pur commercieel, groeten Rudi

  1. Beste Rudi,
   Dan doe je het goed met je Koi en andere vissen. Kijken naar het gedrag van een dier is belangrijker dan alleen maar kijken naar een geadviseerde temperatuur!
   Bedankt voor jouw reactie.
   Groet,
   Engel Kromhout Van Der Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *