Afgelopen zondag hadden de Facebook groep Koihobbyisten  in samenwerking met John & Ans de Leur van Chikara Koi  een open dag/clubdag gehouden welke in het teken stond voor de beginners onder ons.
IMG_8800 Dat dit op een zondag was maakte voor de beginners maar ook de gevorderden niets uit want er was toch een opkomst van ruim 40 Koi Kichi. John zelf hield een lezing over de fouten welke hij bij beginners ziet maar soms toch ook wel bij de gevorderden.

IMG_8799
Koiverhalen of  worden hier smoker recepten uitgewisseld?

Zonder de hele lezing te gaan herhalen wil ik wel wat high lights vertellen over de lezing.
Zoals bereid je Koi in de zomer voor op de winter en niet in de maand september/oktober want dan ben je te laat. Zorg dat je filter lekker schoon is, spoel je mattenkamer (met vijverwater) en blijf je water verversen op hetzelfde niveau als in de zomer.
Neem hiervoor als leidraad de KH, met een ondergrens op KH 4 en als ideaal op KH 6. Zo voorkom je een PH crash. Dus blijf KH meten!

IMG_8798
Een nieuwe Koi gespot?

Ook kwamen er veel vragen tussendoor, gelukkig veel van de beginners, iets wat ik een leuke ervaring vond, want vaak durft juist deze groep niet zo makkelijk iets te vragen. Dit zegt veel over de gemoedelijke sfeer die bij Chikara Koi hing.

John is voor een absolute voerstop in de winter immers de natuur geeft aan dat Koi niet eet in de winter. Zie ook mijn vorige blog

Begin in het voorjaar niet te vroeg met voeren, laat de temperatuur dit bepalen. De beste temperatuur om weer voorzichtig te voeren is 18 C. met deze temperatuur ontwikkelen de nitrificerende bacteriën zich beter.
Hieronder een impressie op video van de dag bij Chikara Koi.

Bovenstaande adviezen werden op zijn “John’s”  verteld, en alles zoals John herhaaldelijk zegt, gebaseerd op zijn jarenlange ervaring als Koihobbyist. De stellingen zijn dan ook zijn mening en hij beseft ook zeer goed dat er nog meer wegen naar een JumboKoi zijn.

IMG_8801
Ans, het hart van Chikara Koi

Tussendoor was er pauze waar Ans en de spetterpan uiteraard een grote rol bij speelde. Dus er waren weer volop broodjes kroket of frikandel, en echt voldoende te drinken wat door de aanwezigen ook zeer gewaardeerd werd. IMG_8796_2
John & Ans en  Koihobbyisten bedankt voor een super gezellige dag in Nieuwegein.

Enne, tot de 25e deze maand wanneer jullie weer een open dag hebben. Een dag speciaal bedoeld voor diegene die advies kunnen gebruiken voor hun aanstaande vijverbouw.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *