www.WisiKoi.nl

Moet je nu wel of niet jouw filter en de daarbij behorende pompen in de winter uitschakelen?
Ja natuurlijk moet je het filter en de daarbij behorende pompen aanhouden, waarom lees mijn blog verder, en leer van bekende namen uit de Koiwereld.
Momenteel lees ik op diverse fora’s wederom dat er “Koiliefhebbers” bestaan, die hunner glorieverhalen over het uitzetten van hun filter triomfantelijk op de bekende fora’s neertikken. Dit is kwalijk, want de beginnende hobbyist kan dit foute voorbeeld overnemen en zo in de problemen komen waardoor hij/zij de hobby vaarwel zegt!

Ik ben het er faliekant niet mee eens om je filter uit te zetten

Ik ben het er faliekant niet mee eens om je filter uit te zetten, ik ben hier gewoon duidelijk in, nooit doen! Waarom? Ik zet hieronder random wat nadelen neer.

  • Het gevaar bestaat dat de leidingen die geen doorstroom meer hebben (immers je zet je filter uit en daarbij blijft er altijd water in de leidingen staan) bij de minste nachtvorst een leiding scheurt. Zolang het vriest merk je niets, maar wanneer het dooit, tja dan loopt er veel water uit je vijver!
  • De leidingen die geen doorstroom hebben zullen een bron van parasieten en bacteriën kunnen vormen. En wel omdat deze twee soorten vijanden zich enorm vermaken in stil liggend water.
  • De bacteriën die de ammoniak/ammonia omzetten naar Nitriet en dan weer naar Nitraat, zullen snel een eenzame dood sterven. Met andere woorden je kunt weer opnieuw beginnen met jouw bioloog te creëren in jouw filter.
  • Sommigen laten dan ook gewoon de pomp die boven water staat, in het systeem staan zodat deze ook bij de geringste nachtvorst naar de eeuwige pompvelden getransporteerd kan worden.
  • De Koi blijft ondanks dat deze niet meer eet toch ammoniak produceren, immers de Koi leeft en blijft zolang deze leeft dit doen. Dus de mindere werking die in jouw filter aanwezig is, zal cruciaal zijn voor de Koi. Beter een mindere werking dan geen werking van jouw filter. Want een filter is niet alleen voor organisch vuil bedoeld maar ook voor de nitrificerende werking.

Ik kan nog wel meer punten aanvoeren maar laat ik het nou eens anders doen, ik heb enkele prominente Koihobbyisten, Koihandelaren en Koifilterbouwers gevraagd om hun mening te geven in één zin. 

De vraag die ik stelde was; waarom moet je filter aanblijven in de winter?

AEM2015-18 Martin van Hattem AEM-Products:   Ik kan hier kort over zijn. Al je bacteriën welke je hebt gekweekt in het Koiseizoen ben je in enkele dagen kwijt. Dus kun je weer opnieuw beginnen om je bioloog op orde te krijgen! Hier helpt het duurste filter van de wereld niet tegen aan.

IMG_8299
Ewit in discussie, iets wat hij respectvol en goed kan!

/>

Ewit Koi, een hobbyist die dieper gaat dan menig Koiliefhebber. De stikstof kringloop droomt hij gewoon in zijn slaap, door zijn hoge mate van interesse een gewilde vraagbaak:
Hoi Engel. Leuk item. Het filter dient uiteraard aan te blijven. Vaak wordt als reden gegeven dat Koi nog altijd ammoniak uitscheiden en het filter daarmee dient af te rekenen. Veelgehoord, maar vraag mij af in hoeverre de omzetting ammo – nitriet – nitraat nog plaats vind als de Koi en het filter vrijwel inactief zijn.
Misschien is de wekelijkse spoelbeurt en een deel verversen doeltreffender ?. Maar los daarvan zal de circulatie in de vijver constant blijven en zal klein vuil wat in waait / loskomt van de kanten en organisch afval in het leidingwerk etc. naar de filter worden gedirigeerd i.p.v. te bezinken op de bodem. Ophopend vuil zal werken als een bacteriebom als de temperaturen in het voorjaar gaan stijgen. Bedenk maar eens dat autotrofe bacteriën zich ieder uur kunnen delen. En bij geen filteronderhoud en waterwissels zulle dat meervoudige miljarden bacteriën zijn. Spoelen, verversen en nooit uitzetten dus.

IMG_8015
Angelo heeft niet alleen verstand van filters..

Angelo Wijling van DO-IT Filtertechniek :  Continuïteit en stabiliteit, dat zijn de sleutelwoorden waar een Koiliefhebber van droomt. Dus wanneer je jouw filter uitzet, tja dan haal je de aller belangrijkste schakel uit de ketting van Continuïteit en stabiliteit.

uitgelichte
John de Leur van Chikara Koi
Da’s eigenlijk heel simpel ondanks dat je niet voert scheidt een koi altijd afvalstoffen af die afgevoerd dienen te worden. Daarnaast zorgt een filter wat wel draait voor continuïteit en stabiliteit van het water.

IMG_0255
Paul op de HKS met twee Belgische Koihobbyisten

Paul Souren van Shinji Koi Products: Bij goed watermanagement (voeding toevoegen) is dit van groot belang dat het filter aan blijft staan, het continueren van het water, stabiliseert een hoge vitaliteit van de Nishikigoi.

10548900_860042887379175_3512305261005248031_o
Wil van der Hout van WisiKoi:
Nu vraag je me wat want in een zin dat valt niet mee. Als eerste zou ik zeggen dat ook in de winter wanneer de vissen niet of weinig meer eten ze nog altijd afvalstoffen als ammoniak produceren wat toch uit de vijver zal moeten . Maar je zou ook kunnen zeggen dat het filter het kloppend hart van je vijver is en ook al klopt het in de winter wat minder snel als je hem uit zet zal hij overlijden en als het een beetje tegen zit ben je in het voorjaar te laat met reanimeren en zullen ook de bewoners van de vijver overlijden.

IMG_6813 Martin van der Stel, Koihobbyist van een in mijn ogen een hogere klasse: Ja ik heb geen overbezetting (4m³ per Koi) maar toch produceren zij vuil en ammoniak, daarom moet het filter gewoon doordraaien. Wanneer je dit niet doet zijn de problemen in de lente niet te overzien.

25674436_1651849491537989_1524750973_n
Maurice Kempers van KiyoubaiWanneer de pomp van je vijver het hart van je vijver is, dan mag je het filter zien als de longen. Ons hart klopt altijd, onze longen werken ook altijd. Zomer en winter, ook als je Koi in rust lijken gaat de vervuiling via hun kieuwen door, ze blijven ademen en daarmee schadelijke stoffen uitstoten. Dus je pomp en filter werken altijd door net zoals als bij ons mensen, ons hart en de longen. Nog een bijkomend belangrijk onderdeel is stilstaand water. Dit is niet alleen schadelijk voor de Koi maar is ook een zeer hoog risico op bevriezen tijdens de winter. Dit kan je leidingen doen barsten met vaak onvindbare lekkages in je systeem tot gevolg.

19399407_911155279022561_256397476830958235_n
De altijd goedlachse Filip

Filip Poppe meervoudig Grand Champion winnaar op diverse Koishows:
Na de winterstop opstarten is al moeilijk laat staan dat je alles volledig hebt stil gelegd .
Mijn situatie is niet hetzelfde als doorsnee hobbyist omdat ik in april begin met de koishow . Dus vijver is nu verwarmd en de Koi krijgen nu half rantsoen om straks in korte winterstop te gaan . 3 a 4 weken . Dus ik kan mijn filter niet afleggen .

23561801_1466038316784803_9169445706907021759_n
René met  Daisuke van Yagenji Koifarm

René Gerritzen van Besuto Koi: Er altijd stammen bacteriën actief zullen blijven bij koude temperaturen, die ervoor zorgen dat de ammo die in je water komt, door het gewoon ademen van onze koi, afgebroken wordt…

12842513_539463412893122_436916759_o
Nico altijd in voor een geintje, je ziet hij kan ook Jappanners aan het lachen maken.

Nico van Deijzen van Koicentrum Zaanstad:  
Ik zeg ook aanlaten, al is het alleen al om de vorst schade die je kan oplopen. Tevens de Koi blijft ammonium produceren dus je filter wordt belast, toegeven minder dan in de zomer, maar wanneer het filter uit staat is je bioloog naar de eeuwige bioloogvelden!

Je ziet, bekende en voor sommigen minder bekende namen die hun naam in de Koiwereld verdiend hebben. Het valt mij op dat mijn mening aardig overeenkomt met de bovenstaande heren. Misschien, heel misschien dat er voor de mensen die in de winter hun filter uit zetten een ander inzicht komt op de manier waarop zij Koi houden. Ik zou zeggen probeer het eens. Nee gewoon doen!

Fijne kerstdagen gewenst!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Een gedachte over “Filter aan in de winter? Ja!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *