Op bezoek bij 2 beginnende Koihobbyisten; Marjolein de Vos en Sonny van den Outenaar.

Deze twee aardige mensen hadden gevraagd of ik ze eens wilde interviewen. En omdat ik schrijf voor en over de hobbyist zei ik natuurlijk meteen, ja graag. Dus ik naar het lommerrijke Uitgeest.

IMG_9038

Uitgeest het dorp wat zo’n vijfduizend jaar geleden behoorde tot een Waddengebied en welke langzaam door de natuur tot echt vasteland ging behoren en nu een klein dorp vormt langs de A9. Daar in dat dorp wonen deze twee hobbyisten welke pas een jaar bezig zijn met de hobby. En als je de vijver van Marjolein en Sonny ziet, dan zeg je al snel, joh één jaar pas, maar wat een mooie vijver hebben zij dan!

 

En dat kan ik alleen maar onderschrijven, want een prachtig gevormde polyester vijver gemaakt door Koicentrum IJmond en met de hand gegraven door Sonny. Het is eigenlijk Marjolein die de vijver had doorgedrukt (want zo doen wij mannen dat toch) en Sonny is degene die het technische werk doet. Zoals de UB60 spoelen en de pomp in de gaten houdt. Dit is echt voor Sonny, maar de Koiaankopen dat doet Marjolein! Zij houd verder de waterwaardes in de gaten en wil ook graag alle variëteiten bij naam kennen.

 

Hoe kwamen jullie er toe om Koi te houden?

 

Op mijn vraag, hoe kwamen jullie er toe om Koi te houden kreeg ik een beetje afwijkend antwoord. Normaal is het zo dat Koi houden begint bij een klein voorgevormd goudvissen bakje maar bij Marjolein en Sonny ging het net even anders.

Een vriend van ons die heeft al heel lang een Koivijver, en mijn ouders hadden een natuurvijver. En ik wilde graag een Koivijver, maar Sonny nog niet. Tot hij Koi bij die vriend zag. En het geluk wilde dat die vriend een paar Koi weg wilde doen, want hij had er teveel.

Wij hadden op dat moment nog geen vijver, maar dat was geen probleem en die vriend heeft ons toen geholpen met graven en advies te geven.
Voordat wij onze tuin wat op een zandbak leek gingen bevijveren, zijn wij naar Rogier van Koicentrum IJmond gegaan voor verdere adviezen. Uiteindelijk heeft hij de boel gepolyësterd en nu zwemmen de koi hunner rondjes bij ons in de vijver.

IMG_9039

Toegeven, er zitten momenteel te veel Koi (26) in, maar over 3 weken ziet dat er anders uit. Want dan zwemmen er nog maar 1 Koi per 2,2 m³, daar voelen wij en de Koi ons beter bij.
Wij filteren met een UB 60 zonder voorfilter, wij hebben wel een tussenstation waar eventuele draadalg en blaadjes in verzameld worden.

IMG_9043
Twee begeisterde Koikichi

 

De vijver is 25 m³ en wordt niet verwarmd of in de winter gekapt, dat komt ook omdat wij enorm in de luwte zitten. Ook dit jaar was er geen ijs op de vijver te bekennen.

IMG_9044

Hieronder een korte video impressie van de vijver.

 

Zo zie je maar wat voor verassingen je tegenkomt bij hobbyisten, in dit geval een vijver die goed in de tuin is ingepast. Een waar deze beginnende hobbyisten veel plezier aan beleven, en dat, dat is waar het om gaat, niet de grootste of de duurste. Nee het genieten van je blote vissies en dat het goed met ze gaat. Dat is de ware zin van onze hobby, toch?

 

Wil jij ook eens jouw vijver laten zien op mijn site, neem gerust contact met mij op, dan maken wij een afspraak.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *