www.koiengel.com

Koiengel aan de SluierKoi

IMG_20180518_165254

Het gebeurt niet elke dag dat een Koihandelaar de gekochte Koi komt brengen. Vincent van Luipen van Koiopkweek kwam naar mijn huis om 3 Koi te brengen.
De werkelijke reden was eigenlijk da mijn Atlantische Steur te groot ging worden. Deze werd op professionele wijze opgehaald en vervoerd, om daarna te kunnen zwemmen in een vijver van rond de 200 m³. En omdat hij van verre komt was een Kippetje van de Black Egg wel op zijn plaats.
IMG_20180518_165120

Eén Mugashi Ogon en twee SluierKoi. Deze wilde ik al tijden en bij Vincent kon ik ze te kust en te keur uitzoeken. Van de bekende Japanse kweker Suda. Of ik nou een Sluier Hariwake of een Sluier Showa wilde, ze waren er allemaal. Waar vroeger alleen maar éékleurige sluierKoi waren zijn er nu zelfs kwekers in Japan die zich compleet op deze variant toeleggen. 
IMG_20180518_165012

Ik weet dat ik met deze blog aardig den bekende knuppel in het hoenderhok gooi, maar het zij zo. Ik vind ze mooi en mijn vrouw nog meer. En ach de meeste Koiliefhebbers hebben er wel een op de bekende borst of rug getatoeëerd dus zo lelijk vindt men ze dan ook weer niet. De Sanke met zijn lange vinnen is werkelijk een plaatje om zien. En zijn maatje de Kujaku is zeker niet minder mooi.IMG_20180518_165012

Waarom ik deze varianten erbij heb genomen? Ach ik wilde eens wat anders dan het geijkte en iets wat niet iedereen heeft. Ik zag enkele weken geleden een prachtig voorbeeld van een sluier Showa bij Angelo Wijling van Do-It. Een die de 80 cm gepasseerd was, en echt toen was ik om. Dus Vincent gebeld omdat ik wist dat hij ze bij vrachten tegelijk importeert en de deal was snel gemaakt. Ongelofelijk hoe blij ik er mee ben.
Yamazaki Hilenaga GR Hi Utsuri

Toen zij nog in de bekende blauwe bak zaten was ik nooit eerder zo opgewonden van mijn nieuwe Koi.

Er is zelfs een vereniging in oprichting die tot bevordering heeft om deze variant ook mee te laten dingen op Koi Shows. Ik wil nooit mee doen met een Koi Show, maar dan ga ik ervoor! Bekende namen uit de Koiwereld zijn de motivators hierachter.
Ik mag zelfs al de naam van de vereniging verklappen dat is: FRIDLA ofwel; First Royal International Dutch LongfinFish Assosiation, later meer hierover.

 

Toën Feyen heeft er ook enkele zwemmen.

 

Overigens ik ben niet alleen zo enthousiast, er zijn er meer. Toën Feyen heeft er ook enkele zwemmen. Hij is niet de eerste de beste die verliefd werd op deze Koi. Hieronder een stuk wat Toën speciaal geschreven heeft ter bevordering van de Sluier Koi of zoals ze in Den Haag zullen zeggen “Sluiâh Koi”
Yamazaki Hilenaga GR Hi Utsuri

Zijn Sluierkoi of Butterfly Koi zoals ze ook vaak genoemd worden dan geen Koi? Hirenagagoi (hire=vin, naga=lang, goi=koi) zoals ze in Japan worden genoemd zijn nagenoeg tegelijkertijd zowel ontstaan in Japan als in Amerika.
YAI-071

Het Japanse verhaal verteld over een Japanse Prins die in de jaren 80 van de vorige eeuw op bezoek was in Thailand. Deze prins kreeg als kado enkele Indonesische sluier karpers. Toen hij terug was in Japan werden deze vissen overgedragen naar een prefectuur in Japan en de Koi kweker Suda legde de hand op enkele vissen. Hij begon deze Indonesische sluierkarpers te kruisen met Koi met de intentie om de body van de Koi te verbeteren en om ze tevens sterker te maken. Het doel om Sluierkoi te verkrijgen lag er dus helemaal niet aan ten grondslag.
JD-756 1

Het Amerikaanse verhaal is redelijk hetzelfde. De eigenaar van Blue Ridge Hatchery zag een advertentie voor Sluierkoi en bestelde er een aantal. Deze vissen bleken echter geen Koi te zijn maar eveneens de Indonesische sluier karpers. Deze vrij saaie vissen in grijs en bruin maar met lange vinnen zagen er commercieel gezien niet uit. Maar toch behield hij ze en na twee jaar kruiste hij ze met Koi om zo te proberen mooie gekleurde Koi te krijgen met lange vinnen. Dat dit niet een twee drie lukte moge duidelijk zijn. De eerste nakomelingen zagen er net zo saai uit als hun Indonesische ouder.
IMG_9380

Toch liet hij ze weer doorgroeien en na een jaar bleken er toch enkele leuke gekleurde vissen tussen te zitten met lange vinnen.
IMG_9367

Weliswaar was men bang dat de vissen steriel zouden zijn, iets wat vaker voorkomt bij het kruisen van twee rassen. Dus moest men wederom twee jaar wachten, totdat de vissen seksueel volwassen waren om mee te kweken. En wat bleek, ze waren niet steriel.
Op dat moment hoorde men van de Japanse kruising en men kocht daar ook enkele exemplaren om die weer in te kruisen op hun eigen Sluierkoibloedlijn.
IMG_9344

In het begin was iedereen razend enthousiast over de Sluierkoi, zowel in Japan als ook in Amerika, alleen besloot de ZNA, de overkoepelende moederorganisatie waar eveneens de NVN toe behoort, dat de Sluierkoi niet op shows mochten worden toegelaten.
Vanaf dat moment nam de belangstelling vooral in Japan zienderogen af. In Amerika echter, waar het deelnemen aan shows minder belangrijk is.
IMG_9297

Raakten de mensen wel zeer onder de indruk van de sierlijkheid van de gesluierde Koi. Hierdoor bleven ze sterk in de belangstelling staan. In Amerika heeft men na verloop van tijd zelfs een speciale klasse op shows in het leven geroepen waar Sluierkoi het tegen elkaar kunnen opnemen.
IMG_9283

In Europa is de Sluierkoi echter nog altijd zwaar ondergewaardeerd. De meeste Sluierkoi die werden verkocht kwamen in het verleden voornamelijk uit Israël. Zo ook de mijne die ik in 1998 had gekocht. Omdat men in Israël over het algemeen meer op massa kweekt ipv op kwaliteit, waren de Sluierkoi dan ook vaak te scharen onder de noemer Kawarimono! Met andere woorden niet echt Koi die men kon toebedelen aan een van de andere gevestigde variëteiten.
Al in 2000 toen ik de eerste keer in Taiwan kwam, kwam ik bij een hobbyist die in huis een heel groot aquarium had. Zeg maar gerust minivijver.
IMG_9262

Hierin had hij uitsluitend Sluierkoi en vooral omdat men in dit aquarium de Koi natuurlijk van de zijkant kon bewonderen, was de indruk die het op me maakte nog groter.

 

Hier zwommen gewoonweg echte Kohaku, Sanke, Showa en allerhande andere variëteiten. De volgende ervaring met Sluierkoi was in 2004 toen ik een show ging jureren in Orlando Florida. Daar kwam ik eveneens in het showcircuit voor de eerste keer in aanraking met Sluierkoi. Op de show aldaar had men inderdaad twee klassen met Sluierkoi, te weten de sizes tot 40 cm en die daarboven.
IMG_9194

Op de show zelf zat niet veel bijzonders aan sluiers. Ik kwam daar aanraking met Joe Pawlak eigenaar van Black Water Creek Koi Farms.

Dat kennismakingsgesprek mondde enkele dagen later uit tot een bezoek aan zijn farm. Op zijn farm keek ik destijds mijn ogen uit. Hier zwommen echt mooie en goede Sluiers. Kohaku, Hi Utsuri, Shusui, Showa, Sanke etc. Alles was voorradig op zijn farm en zelfs van een heel redelijke kwaliteit. Hij bleek samen te werken met de al eerdergenoemde Japanse kweker Suda.
IMG_9149
Tijdens dat bezoek ontstond destijds meteen het plan van Joe om tijdens de Holland Koi Show van dat betreffende jaar met Koi naar Nederland te komen. En zoals gedacht, het was een groot succes, zijn Sluierkoi was hij op de eerste dag al allemaal nagenoeg kwijt. Ondanks dat er naar verwachting meer Sluierkoi in Amerika worden gekweekt dan waar ook ter wereld worden Sluierkoi ook nog altijd in Israël en uiteraard in Japan gekweekt. Naast de al eerdergenoemde kweker Suda zijn er inmiddels ook andere kwekers begonnen met de kweek van Sluierkoi. Zoals onder andere Manabu Yamazaki.

Manabu gebruikt voor zijn kweek van Sluierkoi naast zijn gesluierde ouderdieren, tevens ongesluierde dames en heren. Dit om een steeds breder aanbod te krijgen in variëteiten. De groei van sluiers en gewone Koi blijkt echter gelijk te zijn. Ook het vroegere probleem dat Sluiers er in het eerste jaar beroerd uitzien, is verleden tijd. Massa’s mooie Tosai levert hij elk jaar af naast natuurlijk ook oudere dieren.
IMG_9127

Toch zal het naar verwachting altijd een ondergeschoven kindje blijven bij de Koi handel, de algemene mening is natuurlijk zeer negatief te noemen. Toch voor hobbyisten die daar lak aan hebben, ga eens kijken bij een dealer die wel Sluierkoi heeft zitten. U zult versteld staan.

Koi, Koi, Koi,

Toën Feyen

Toën bedankt voor jouw interessante aanvulling.

 

Hieronder een kort filmpje van de “thuiskomst” van mijn SluierKoi. Trots!

 

 

 

 

 

 

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

2 gedachte over “Koiengel aan de SluierKoi”
 1. Hi,

  wij hebben een aantal jaren een Israelische sluierkoi gehad. Het was een prachtig beest om te zien. We zaten er echt van de genieten. Nu ben ik op zoek naar een adres waar Isrealische sluierstaart koi’s worden worden verkocht.
  Kan u mij daaraan helpen?
  Bij voorbaat hartelijk dank,
  Met vriendelijke groet,
  Albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *