MA KOI de innovators op trommelfiltering

DSC00013

Vandaag was ik bij MA KOI die ik na mijn bezoek ook wel de innovators op trommelfiltering mag noemen.

Waarom?

Wel deze twee broers zijn zo enthousiast bezig met de materie watermanagement, dat je denkt hier wil ik meer van weten. Dus op naar Hattemerbroek. Het dorp is gelegen in de Gelderse gemeente Oldebroek, ten zuidwesten van Zwolle, tussen Hattem en Wezep.

Het was voor mij dan ook “even” rijden! Maar ik had het ervoor over, het was een erg leuk bezoek bij twee aardige mannen die gesteund worden door familie in alles wat ze doen. Dat maakt het ook gelijk weer gemoedelijk!

DSC00014

En dat “gemoedelijke” dat kom je door het hele bedrijf tegen. Koffie te over, gebak (jawel weer 😊 ) en een rondleiding door het productieproces van de filterbouw. Want daar gaat mijn video hoofdzakelijk over.

DSC00017
Elke verkoopbak wordt apart gefilterd.

 

Naast de Koiverkoop wordt er nu ook in eigenbeheer vanaf PP-plaat tot een trommelfilter gebouwd. Het trok mijn aandacht op de HKS. Want ik zag daar een trommelfilter met nog een giga trommel daar waar je normaal de bioloog verwacht. Dit nieuwe filtersysteem heet “MAKOI BioRotator”.
Richard mij al het een en ander uitgelegd over dit filtersysteem en nodigde hij mij uit om het productieproces bij te wonen.

DSC00020

En echt, zo gek ik op techniek ben hoefde hij dit geen twee keer te vragen, dus was de afspraak snel gemaakt. Ik reed dan ook met een zekere spanning naar Hattemerbroek. Vroeger als kind al kon ik uren kijken op een bouwwerkplaats naar de daar aanwezige torenkranen op een rails. Geweldig vond ik dat, en dan nu naar een volledig computergestuurde freesmachine kijken, joepie!

DSC00022

Onderstaand is een gedeelte uit de folder overgenomen zodat je weet waar ik het over heb!

 

De MAKOI BioRotator heeft een tweede grotere trommel als biokamer. De RBC (de tweede trommel in de biokamer) is een roterend trickle- druppelfilter concept die geen opvoerhoogte van de pomp vergt!

De RBC staat 40% onderwater indien de vijverpomp aan staat op 2 x de vijverinhoud. De Draaiende beweging van de RBC  zorgt ervoor dat er een trickle- druppelfilter ontstaat zonder opvoerhoogte. De industriële motor van 250nM van 60 watt zorgt voor het ronddraaien van de RBC.

 Ammonia en nitriet verwijdering:

Wetenschappelijke studies door bijvoorbeeld Easter (1992) en Westerman et al. (1993) hebben uitgewezen dat een RBC een zeer hoge ammonia en nitrietverwijdering waarborgt, zelfs nog beter dan trickle filters en vele malen beter dan moving bed reactors! Deze RBC heeft een capaciteit om 150 liter aan biologisch materiaal met zich mee te dragen. Standaard is deze RBC voorzien van Helix met een biologisch oppervlakte van 720m2/m3. De Japanse mat cassette onder de RBC heeft een oppervlakte van 350m2/m3. Deze twee biologische materialen zorgen ervoor dat er ruim 2 kg voer kan worden afgebroken per dag.

Bovenstaand is een kleine passage uit de folder van MA KOI. Het idee om op deze manier te fileren is niet helemaal nieuw. Dit gebeurt ook in de viskweek en in de rioolzuivering. En nu dus ook beschikbaar voor onze Koi!

Mathijs legt uit

Hieronder mijn videoverslag van het interview en de productie van de trommelfilters.

Tijdens mijn bezoek werd er nog een mooie Sanke verkocht en meteen geschept.

Afscheid

Mathijs en Richard, zeer bedankt voor het hartelijke ontvangst en veel succes met jullie bedrijf.

 

Oh ja, vergeet niet jezelf te abonneren op mijn site en op mijn videokanaal, zet hier ook even het belletje aan zodat je altijd als eerste de video’s te zien krijgt.
DSC00034

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *