Ja dat was me wat, een afspraak die meerdere keren verzet was. Ik ging vandaag op bezoek bij André de Groot. Velen kennen hem, hij is altijd te vinden op Koishows omdat hij daar meestal aan mee doet.
En niet onverdienstelijk, nee zeker niet.

ZEN vijver

Diegene die André kennen weten dan waarschijnlijk ook dat hij een ZEN vijver heeft. Voor die niet weten wat een ZEN vijver is zal ik dit even in het kort uitleggen.

De vijver van André is 10 meter lang en 6 meter breed, niks aparts onder de zon zou je zeggen, maarrrrr.
De vijver is bij het filter 2.25 meter diep en aan de voorkant 1.4 meter diep. Dit wil dus zeggen dat de bodem oploopt of afloopt, het is maar net hoe je het bekijkt.

ZEN methode

Dus de ZEN vijver is niet anders dan achterin (op het diepste punt je water opzuigen. En in het geval van André 2 meter hoger het water retour. Het retour gaat met zo’n geweld dat het 10 meter verder tegen de voorkant stoot. Zo krijg je een natuurlijke retour werking via de bodem naar de achterkant waar de bodemdrains het vuil weer afvoeren.

Inhoud vijver en kracht van de pompen

De inhoud van de vijver is inclusief de filterruimte 120 kuub. Eigenlijk zou je meer verwachten wanneer je voor deze vijver staat. Maar de oplopende vloer zorgt ervoor dat je, je makkelijk vergist.
De totale kuubs welke verzet worden door het filter heen varieert tussen de 100 en 150 kuub per uur. Dit ligt uiteraard aan het seizoen. Op dit moment gaat er ongeveer 125 kuub per uur door het filter.

Kwaliteits Koi

Ja kwaliteits Koi zijn er inderdaad te vinden bij André. Het is een spaarzaam uitgezochte selectie van topKoi. De een nog mooier dan de ander. André gaat altijd met John de Leur van Chikara Koi op Koi jacht. En dat doet hij al jaren zo. En inderdaad meestal naar het zuiden, dat dan weer wel 😉

Video

Uiteraard heb ik een video gemaakt, Ik zou Koiengel niet zijn zonder video. In deze video een interessant onderwerp waar ik persoonlijk al een tijdje mee zit. Dit gaat over het ontbreken van een jury rapport. Ik weet het is een beladen onderwerp, maar gelukkig in Nederland mag je alles zeggen dus dat doe ik dan zo soms een keertje.

Ik dank André de Groot voor zijn tijd en gastvrijheid. En bovendien voor het feit dat wij met zijn allen een kijkje in zijn Koi-keuken mochten hebben.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *