De Koiwereld die Japan ligt, is voor het grootste gedeelte te vinden in het prefect Niigata. De meeste Koiliefhebbers weten dat. De meeste Koi Koichi zijn er reeds geweest, en velen vinden het wel goed zo of zijn van plan er heen te gaan.

Ik ben nu voor de eerste keer in Niigata, en echt ik ben er stil van. Het is hier zo mooi. Zulke beleefde en aardige mensen. En ja echt hoor, de Koi, daar ga ik het verder over hebben. Ik kom later in een ander blog terug op de ervaringen welke ik opdeed.
Ik ben zoals eerder gezegd met Mark Röling Maurice van Leeuwen, Nico Pronk meegereisd. In het vliegtuig kwamen wij erachter dat Bas Garts met zijn vader Rob ook naar Japan gingen en wij trokken met elkander op. Iets wat een zeer positieve ervaring was. De eerste week gingen wij op pad met Mischa Koeijers van Mister Nishikigoi en daarna met Rob de Vos van Japan Koiservice.com

Het waren smalle muurtjes naar de overkant van de vijvers!

Wat is er met de Koi?

De koi welke ik tot op heden heb mogen aanschouwen, waren soms adembenemend. Ik weet nog goed dat Bas van der Hulst met zijn Kitty voor het eerst naar Niigata gingen. Zij hadden toen ervaren dat de Koi veel mooier is dan dat je in Nederland aangeboden ziet. Ik nam het voor waar aan. En nu ik er zelf ben kan ik zeggen dat ze geen gelijk hadden! Nee want het is nog mooier dan dat zij ooit gezegd hadden. Hadden zij dan wel gelijk, jazeker gelijk hadden zij echt wel, maar dan in overtreffende trap!

In ieder geval wat ik gezien heb ging mijn verstand soms te boven. Koi van één meter, niet één, niet twee, niet zes, nee wel veertig bij elkaar of het de gewoonste zaak van de wereld was. Jumbo Tancho van ruim 89 cm die waren geen uitzondering. Echt elke kweker die wij bezochten was een openbaring in mijn leven als Koi hobbyist. Wat een prachtige Koi.

Wat mij nog meer opviel in deze werkweek

Wel daar kan ik kort over zijn. Er wordt vaak gesuggereerd dat “die” Koidealers die naar Japan gaan, er maar een beetje vakantie houden.
Ik kan je uit de droom helpen. Het is hard, nee keihard werken voor deze mensen.

Een kleine verduidelijking van mijn korte antwoord


07:00 uur ontbijt, tanden poetsen en om 08:00 uur bij de Koimakelaar de auto in, op pad naar de eerste kweker.
Hier wordt dan eerst bekeken hoe de gezochte Koi eruit zien. Dan wordt er geschept, iets wat de Koidealer zelf doen mag. Dit is een concentratie werkje want vaak zwemmer er zomaar 150 Koi of meer, van gemiddeld 55 cm in zo’n bak. Dus je moet wel goed opletten dat je de juiste Koi te pakken hebt. Dan na een kwartier, twintig minuten worden de Koi nader in de bowl bekeken.

Hier wordt dan een definitieve selectie gemaakt. Ook hier ben je zomaar 15 minuten aan kwijt. Dan volgt het onderhandelen over de prijs waarin aspecten als hoeveel gaan er in een doos ook bij de prijs wordt berekent. Dit kan zeer bepalend zijn of een koop wel of niet door kan gaan.

Wanneer de prijs bepaald is gaan we weer verder naar een andere kweker, of er wordt nog even verder gekeken in een ander Koihuis. Maar niet eerder nadat de foto’s per stuk van de Koi gemaakt zijn. En zo verloopt zo’n dag dan tot s’avonds 17:30 uur, want dan is het echt donker.
Een dag van balanceren op muurtjes van 20 cm breed, rommelige vloeren van buigend hout, belegd met slangen, bowls, netten, en verdere wegversperringen. Je zult begrijpen dat dit best intensieve dagen zijn. Dan in de avond rond 20:00 uur diner wat ook niet voor 22:00 uur is afgelopen. Sommigen nemen dan nog een afzakkertje om nog wat na te praten. En toch de volgende dag weer om 08:00 uur in de auto van Micha van Mr. NishikiKoi

Video

Hieronder de video welke ik gemaakt heb. Ik moet bij voorbaat mijn excuses aanbieden over het feit dat ik niet iedere kweker bij naam beschrijf in de video. Je moet je voorstellen dat per dag er zo’n negen kwekers bezocht worden. Waarvan er soms wel drie keer op een dag een ander Koihuis bekeken wordt, van diezelfde kweker. Hierdoor ben ik de namen een beetje kwijtgeraakt. Desalwelteplus, geniet van de beelden!

Volgende keren een interview met Hirasawa San en Suda San, en nog veel meer Koi, Koi, Koi.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *