Het was me wat, Engel in Niigata een droom die uitkomt! Dat ik hier ooit zou komen was een grote wens van mij, en eindelijk is deze werkelijkheid geworden.
Ik heb hier vele mensen mogen ontmoeten, waar ik dierbare herinneringen aan zal overhouden.

Vreemde manieren?

Vreemde manieren kwam ik ook tegen, zoals daar een boer zijn plastic in een oud olievat propt om er dan later de brand in te steken. Geen toiletbril welke niet verwarmt was. Hotels die warmer waren dan de bij ons zo gebruikelijke 20 a 21 C graden.

Vuil op straat

Ook lag er dan weer nergens vuil op straat. Nico stelde dat dit weer mooi was om te zien. Alleen ik zie nergens vuilnisbakken op straat. Waar laat men dan hun papieren/plastic verpakking? Ik bedacht mij dat dit een punt was, maar ook een punt van fatsoen tegenover de medelandgenoten. Men neemt een product mee in een tas of broekzak en douwt daar de verpakking weer in terug, om het thuis weer weg te gooien. Scheelt weer een leger aan vuilnisbakken en ook weer een leger aan vuilnisophalers van diezelfde bakken!

Over de Koi

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen zien, heb ik wel hele mooie Koi gezien. En dit houd maar niet op, er ging dan ook geen dag voorbij of ik zag wel weer een Koi waarvan ik dacht, lintje erom en mee die Koi.
Maar ja, zo makkelijk gaat dat nou ook weer niet.

Koimakelaar

Er zit namelijk altijd iemand tussen die de verscheping, of moet ik zeggen vervlieging, organiseert? Ik hou het maar op verscheping. Iemand met dit vakgebied heeft geen echte vaknaam zoals een bakker of postbode of vul maar in.
Omdat zij net als een huizenmakelaar ook bemiddelen tussen de Koidealer en de Koikweker over de prijs en kwaliteit, noem ik deze mensen maar Koimakelaar. Het makelen tussen de Koidealer en Koikweker is meer dan een zo laag mogelijke prijs te verkrijgen. Zo moeten de Koi op de juiste datum met allerlei bedienbare gezondheidsverklaringen naar het juiste vliegveld verstuurd worden. Ook hier is een goede verstandhouding tussen de Koikweker en Koimakelaar zeer belangrijk. Later meer over de Koimakelaar. Rob de Vos van Japan Koi Service is een van die Koimakelaars

Video

Onderstaande video laat weer een impressie van de Koihunt zien van Mark Röling in het mooie Niigata. Ook kun je in deze video kennis maken met de harvest van een van de vele mudponds van Hirasawa San. Veel kijkplezier!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *