Richard Lina
72 / 100
Richard Lina
De altijd goedlachse Richard Lina

Ja, KoiEngel op bezoek bij een vijver van bijna 8 meter, het is me een lengte zeg.Het was voor mijn gevoel de warmste dag van het jaar, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik moest en zo naar Vlissingen. Vlissingen de stad waar Richard Lina woont en waar ik dus op Koibezoek ging.

Richard Lina
KoiEngel bij 8 meter Koivijver

Grote Koivijver

Ik wist niet wat ik verwachten zou, dat maakt het alleen maar spannender. Soms ken ik de Koivijver welke ik bezoek, en soms niet. De Koivijver bij Richard Lina kende ik nog niet, en ik was blij verrast. Want ja een vijver van deze lengte kom je niet vaak tegen. De vijver ligt er al ruim tien jaar maar dat was niet te zien, het leek of hij gisteren gebouwd was!

Richard Lina
Retour van de trickle

Wat was er dan zo speciaal aan deze Koivijver?

Daar kan ik kort over zijn; het was het perfectionisme waar dit uiteindelijk mee is uitgevoerd. Een strakke 7,36 L x 2,5 B x 1,7 D. Een behoorlijke lange bak, wat de Koi niet echt erg vonden. Zij hadden het overduidelijk naar de zin.
Het mooiste van de vijver vond ik het hart van de vijver, namelijk de machinekamer waar de filters in staan. Want ook Richard is zich zeer bewust dat de filter het hart van de Koivijver is. En dat neemt Richard dan ook serieus, ZEER serieus. Niets in zijn machinekamer wordt aan het toeval over gelaten. Tot en met een afwasbakje aan toe!

De "machinekamer"
De “machinekamer”

Wat was er zo speciaal aan de machinekamer

Er staan twee meerkamer filters met een grote vortex ervoor. Hier was ook duidelijk te zien waarom er geen borstels in een goede vortex thuis horen! In de video is duidelijk de vortexale werking te zien. Het grove vuil zakt naar beneden en het fijnere vuil gaat naar de eerste mattenkamer waar dan weer de grove matten in zitten. Heel erg oude school maar het werkt wel. En dat, ja dat is waar het volgens mij met een filter allemaal om draait!
Dit is een manier van filteren welke Floor van Floor’s Koishop enorm aanhangt. En om die reden is er ook gekozen voor een meerkamerfilter. In een eerder blog van mij heb ik al eens de meerkamerfilter van Martin van de Stel laten zien. Deze is nog een tikje groter en is de vervanging van een bladfilter. Ook Martin was en is hier nog steeds zeer tevreden over.

Vriendschap

Vriendschap is een moeilijk ding. Maar zoals je al merkt en iedereen die Richard kent hebben Richard en Floor een goede band met elkaar opgebouwd. Zo helpt Richard, Floor daar waar hij kan en omgekeerd precies hetzelfde. Hoe mooi is dat wanneer dit dan tot een ware vriendschap groeit!

Floor's KoiShop

Was er nog meer

Ja er was zeker nog meer, er stond ook een fikse tricklefilter van RVS. Dit wordt gevoed vanuit een aparte lijn via een skimmer. Eerst in de Sieve en dan door de UV naar de trickle en weer retour Koi vijver. Richard had deze trickle overgenomen van Rini Groothuis, toen hij noodgedwongen met de Koihobby stoppen moest. En wees eerlijk wie wil er nou geen RVS trickle? Er was ook goed over het model nagedacht. Deze trickle draait zomer en winter door. In de winter iets langzamer. De gedachte erachter is dat in het altijd lastige voorjaar zijn bioloog geen problemen oplevert. En voor het geluid van het vallende water hoeft dit geen probleem te zijn, want wanneer de deur dicht is, dan hoor je niets!

Tricklefilter
Tricklefilter

Opstakel

Ja, er is ook een leuke opname waardoor je de werveling kunt zien voor een schuifkraan. Deze zit op de retour van de trickle en is gedeeltelijk doorzichtig. Hier kun je heel goed zien dat het water zich voor een kraan ophoopt. Ik hoop te bereiken dat men goed in de gaten heeft dat zo ongeveer bij alle lijmverbindingen dit ontstaat. En zo kun je dus goed zien dat er wel degelijk vertraging ontstaat bij elke bocht of verlenging van pvc. Dus zuinig aan met bochten, want dat zijn de grootste vertragers van je flow.

Werveling bij een lijmverbinding

Video

Er is veel te zien op de video, maar vooral de rust van Richard zijn tuin en het enthousiasme wat ik toch iedere keer weer tegen kom bij Koi Kichi, in het formaat van Richard Lina. Hij heeft zo zijn eigen paradijsje ontwikkeld en kan daar dan ook op de juiste manier van genieten.

Richard, bedankt dat ik bij jou langs mocht komen, ook bedankt voor de heerlijke Zeeuwse Bolus. Een ware lekkernij zoals die alleen maar in Zeeland (van deze kwaliteit) verkrijgbaar is.

En heerlijk smaakten ze!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *