Bert aan het voeren
80 / 100

KoiEngel op bezoek bij een vijver van 130 m².
Ja echt, aan volume ontbreekt het niet in deze vijver, hij is…

Dat ik als Koiengel zo’n Koivijver mag zien

Bij wie was ik?

Ik was bij Tineke en Bert Kooistra. Twee hele vriendelijke mensen uit de provincie waar alle mensen met de naam Kromhout van der Meer vandaan komen. Friesland dus, jawel, mijn voorvader Bauke Kromhout van der Meer is daar rond 1470 geboren. Vandaar dat ik mij ook meteen thuis voelde in het Surhuisterveense. Een prachtige lommerrijke plaats.

Maar genoeg over mijn voorouders

Ja, dat is waar ook. Mijn voorouders zijn niet zo belangrijk als vijvers en Koi. En deze keer een vijver zoals al eerder gezegd van 130 m² en in totaal 150 m³ water.

Beetje weinig tegenover de vierkante meters, maar dat had dan ook weer een reden. Toegeven dat 8 m lengte ook een beste vijver is, echter zoals deze had ik nog niet eerder gezien.
Wel al enkele met dezelfde inhoud, maar goed, qua oppervlakte nog niet eerder gezien. De vijver van Ronny van de Wynckel komt daar het dicht bij in de buurt.

Klei met leem vermengd

Klei met leem vermengd is nou niet bepaald de ideale combinatie om dit maar even met een spade uit de grond te halen. Nee geen graafmachine maar gewoon met de Friese hand. En dat heeft Bert geweten.

Niet erg diep

Hij wilde eerst dieper maar bleef steken op gemiddeld 105 cm. Met als uitschieter een gedeelte met 160 cm. Maar mensen wat een pracht van een vijver. Alles is met de hand gegraven en gestort. Het natuursteen tegen de rand van de vijver en op de resterende vloer naast de vijver, is ook met de hand gelegd! Dat dit niet zomaar even iets is kun je zien in de video.

Uitzicht vanuit de werkkamer

Monikkenwerk

Ja dat was het zeker, het graven, het uitvoeren van de plannen van de architect die dit ook nog eens nauwkeurig in de gaten hield. Er was een keer een muurtje 25 cm anders geplaatst dan op de tekening. Maar die kon mooi worden afgebroken en geplaatst worden zoals de tekening aangaf. En niet anders!

Klein Koibestand

Ja, dan heb je zo’n grote vijver, maar ga je daar dan verstandig mee om. Ja ondanks de geringe diepte, en de lage filtercapaciteit heeft Bert de filosofie om niet een groot bestand te verkrijgen. Bert beseft zeer goed dat overbevolking een van de grootste fouten zijn die gemaakt worden bij Koiliefhebbers. Hij krijgt dan ook veel advies van AB Koi te Marum.

Maar hoe vind de vrouw des huizes deze vijver

Daar kan ik kort over zijn. Toen Bert een kleine 7 jaar geleden opperde om een grotere vijver aan te leggen. Liet hij het idee eigenlijk al weer varen. Maar Tineke die zei als je het echt zo graag wilt dan moet je het nu doen. Nu ben je nog jong en kun je dit fysiek gezien makkelijk aanleggen. Later lukt dit niet meer zo makkelijk. En zo werd het plan gesmeed om een reuze grote vijver van 130 m² te bouwen.

En zoals de vrouw het wil……

Want ja, als de vrouw iets wil dan doet de man dat. Echt Tineke is een echte Koi Kichi, die de meeste variëteiten uit haar hoofd kent. En even het filter schoonmaken is haar niets te veel. Water meten? Doet zij ook. Hoeveel mannen kunnen dit zeggen? 😉

Klei in de Koivijver

Bert is niet zo van de extra’s in de vijver. Wel voegt hij klei toe aan zijn vijver. Ook hij vind dat wij een behoorlijk gesloten systeem hebben en daarom voegt hij de mineralen toe die in Klei zitten. Deze koopt hij van NaturalAquatic. In de video meer hierover.

Video

In de video kun je zien hoe de vijver aangelegd wordt, en ook de omranding met bestrating wat op zich al een klus was waar je U tegen zegt. Wat ik ook erg mooi om te zien vond was de filterput. En dan met name hoe hij open en dicht gaat. Super gewoon. Bert filtert middels airlift, deze kunst heeft hij afgekeken bij onze vriendelijke zuiderburen van Koivrienden.com hier is werkelijk alles te vinden over airlift!

Excuus

Door een stomme fout van mij was het technisch niet mogelijk dat Bert zich voorstelde. Hij had dit uiteraard wel netjes gedaan. Maar de techniek liet mij in de steek. Excuses hiervoor.

Dank

Bert en Tineke, zeer bedankt voor de hartelijke ontvangst en de overheerlijke Oranje koeken. Deze werden speciaal voor mij bij de warme bakker gehaald. Dat was smikkelen. Succes met jullie vijver voor de toekomst.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *