84 / 100

Waarom zien we deze melkzuurbacteriën als probiotica, wat doen ze in de vijver. Dat is een vraag die ik vaak krijg. hieronder zal ik proberen een en ander duidelijk te maken.

Tekst en uitleg over mijn product, Melkzuurbacteriën !

Melkzuurbacteriën hebben sterk steriliserende eigenschappen, ze verlagen de bacteriële druk en kunnen de voortplanting van pathogene onderdrukken.De eigenschappen voor de vijver zijn dan ook: het verlagen van de pathogene bacterie druk, zowel in het water maar ook op de vis. hierdoor neem het herstelvermogen van de vis ook toe. Ze gebruiken stoffen die al eerder zijn geproduceerd door fotosynthese bacteriën, PSB en Nitrosomas Nitrobacter.

Maar wat doen ze dan, die bijna onuitsprekelijke bacteriën?

Ze dragen bij aan een versnelde afbraak van organisch vuil. En dragen hierbij mee aan een beter leefmilieu voor vissen. Iedere soort lactobacillus heeft wel zijn eigen specifieke eigenschappen, Lactobacillus Acidophilis maakt stoffen aan die 11 soorten pathogene bacteriën bestrijden Lactobacillus Reuteri maakt Reuterin aan die de groei van onder andere salmonella remt.

Maar er is meer!

Bacillus licheniformus (even geen lacto) maakt Bacitracine aan een natuurlijk antibioticum tegen pathogene bacteriën. Bacillus polymixa produceert polymyxine, een polypeptide antibiotica, werkt op pseudomonas onder andere; Aspergillus oryzae produceert ondermeer Tannase die het immuunsysteem helpt te ondersteunen. 

In onze Biota Lacto wordt niet alleen gebruik gemaakt van Melkzuurbacteriën maar ook andere soorten die een positieve werking kunnen hebben, zoals hierboven beschreven. Het gebruik van melkzuur bacteriën moet gezien worden als een extra bacteriële behandeling naast de gebruikelijke bacteriën Nitrosomas, Nitrobacter en Bacillus stammen. Omdat de Lactobacillus wel organisch afval helpt af te beken maar niet direct nitriet ammonia. Wel wordt door het aanmaken van enzymen deze afbraak versneld en zijn hierbij dus een goede hulp bij de afbraak van Nitriet en Ammonia.

Waar dienen de bacteriën voor?

* Amylase:  Breekt zetmeel af

* Protease: Breekt eiwitten af

* Lipase:     Breekt vetten af 

* Pepsine:  Splitst eiwitmoleculen

* Lactase:   Breekt melksuiker af tot galactose en glucose     

* Aspergillus oryzae: Deze produceert onder andere, Tannase die het immuunsysteem helpt te ondersteunen.

Lactobacillen kunnen ook door het voer vermengd worden waardoor de bacteriën in de darmen actief kunnen worden. Hier dragen ze bij aan de verlaging van de pathogene bacteriën en verbetering van de vertering van het voedsel en de opneembaarheid van de voedingsstoffen door de enzymen die ze produceren.

Maar wat doen dan de Melkzuurbacteriën en hoe verkrijg je die?

Melkzuurbacteriën worden gebruikt bij een fermentatieproces, hierbij worden suikers omgezet naar zuren. Melkzuren genoemd. Dit heeft overigens niks te maken met melk. Inderdaad je kan melk omzetten naar yoghurt en hier is de naam ook dan ontstaan. 

De Melkzuurbacteriën die voor de vijver worden gebruikt zijn niet met melkproducten gekweekt, maar op basis van granen. En hierbij worden ook gisten gebruikt. Voor de meeste kant en klaar producten geld dat hier maaarliefst 9 soorten Lacto Bacillus stammen voor worden gebruikt, niet te vergelijken met de 2 die voor yoghurt worden gebruikt, en het gaat om de combinatie van de bacteriën en het kweekmedium.

Ze worden over het algemeen ingezet ter verbetering van de slijmhuid en wondgenezing bij vissen. Maar In het kweekmedium zit ook werking!

Lactobacillen worden gebruikt om bijvoorbeeld zuurkool te maken, deze is gezonder dan gewone witte kool en veel voedzamer, dit komt omdat de kool als het ware wordt voor verteerd. De goede stoffen worden makkelijk opneembaar gemaakt. 

Dat gebeurt ook met de aanwezige granen tijdens het fermentatieproces van de melkzuurbacteriën, deze worden voedzamer, ofwel de voedingsstoffen worden vrijgemaakt in een organisch opneembare vorm.

En laten nu veel graansoorten én voedzaam zijn en tevens in de natuurgeneeskunde gebruikt worden om de grote hoeveelheid fytonutriënten. Zo wordt bijvoorbeeld haver gebruikt bij slecht helende wonden

Het hoge gehalte aan vitaminen B die vrijkomt, is als een weldaad voor de huid. 11 soorten aminozuren zijn goede bouwstenen voor de eiwitten. Een redelijke hoeveelheid aan mineralen en sporenelementen waaronder zink, wat veel voorkomt in granen en die essentieel is voor de opbouw van slijmcellen en deze steviger maakt, bij forellen bijvoorbeeld en roggen, komt het voor dat deze in de groei witte vliezen op de ogen krijgen, dit heeft te maken met een tekort aan zink, die verantwoordelijk is voor de opbouw van gezond slijmvlies.

Zink dan wel als sporenelement en niet als giftige verbinding. Ook het gebruik van klei heeft deze goede werking van sporenelementen.Niks moet alles mag, melkzuurbacteriën kunnen worden ingezet om diverse processen te ondersteunen, bij nitriet, organische belasting etc., om bacteriële druk in water te verlagen en te zorgen voor een snelle genezing(opbouw van nieuwe huid).

Het gaat niet alleen om de bacterie zelf maar zeker ook om de werking van het kweekmedium, de granen, deze hebben een positieve invloed op genezing en huidopbouw.

Christiaan Eilander

Naturalaquatic.

Mocht je vragen hebben over mijn blog, stuur mij een mailtje en ik beantwoord graag jouw vraag. info@naturalaquatic.com

Door Christiaan Eilander

Christiaan Eilander is een begenadigd Koi Kichi. Hij heeft het beste voor met Koi en wil dit bereiken door een andere manier van denken. Hij doet liever niet aan symptoom bestreiding. Maar zoekt genezing op in kruiden. Want die zoekt de Karper anders ook, er is namelijk geen apotheek in de wateren van de Koi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *