Chikara Koi
21 / 100

Witte Stip, staat met stip nummer één bij temperatuurwisselingen! En dat is niet zomaar een kreet. Deze vervelende niet onbehandelbare Ciliaten zijn dus wel te bestrijden. Maar zorg dat je er op tijd bij bent. Dit geld natuurlijk voor alle problemen, voorkomen is beter dan bestrijden.

John de Leur van Chikara Koi schreef hier een goed artikel over.

Zoals gezegd, John de Leur schreef een goed artikel over de Witte Stip. Eigenlijk was ik van plan er zelf iets over te schrijven. Maar beter goed geleend van John dan slecht geschreven. Ik kwam op dit idee omdat er momenteel grote temperatuurverschillen optreden de afgelopen dagen. Ideaal voor de Witte Stip, maar niet voor onze Koi. Ik zat naar wat foto’s te zoeken en kwam zo op het onderstaande artikel van John de Leur van Chikara Koi. Even gebeld met John, en het was geen probleem dat ik het publiceer, sterker kennisdeling staat bij John voorop! Bedankt John!

Hieronder het artikel van John de Leur


Bron foto: koi-fish.co.uk
Bron foto: koi-fish.co.uk

ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILIIS (Witte stip)

Witte Stip valt in de categorie Ciliaten. Een ciliaat is een wimpeldiertje met als kenmerken een ovale vorm met rondom trilhaartjes voor voortbeweging en voedselopname. De protozo is vrij groot en veranderlijk van vorm. Bij voortbeweging vervormt de ronde Celiaat soms tot een ovaalvorm. Dit in tegenstelling tot een aantal andere Celiaten, die bij voortbeweging “vormvast” blijven. De protozo beweegt zich ten opzichte van de meeste protozoën langzaam voort. In stilstand neemt de Celiaat weer een ronde vorm aan. De naam Witte Stip is misleidend, onder de microscoop is dit protozo bruin tot zwart. De parasiet kan zich vermenigvuldigen tussen 4 en 32 graden. 

Bron: foto 1: fishdoc.co.uk, -foto 2: eigen, -foto 3: kinglars.dk, -foto 4: eigen.
Bron: foto 1: fishdoc.co.uk, -foto 2: eigen, -foto 3: kinglars.dk, -foto 4: eigen.

CYCLUS 


De cyclus van de witte stip is tamelijk complex, de jonge parasiet graaft zich een weg door de slijmhuid tot in de epidermis van de vis en voed zich daar met huidcellen en slijm tot ze volwassen wordt. De volwassen stip is met het blote oog te zien. Onder de microscoop ziet de stip er bruin uit.
De witte kleur ontstaat door een dun laagje omkapselend reactieweefsel dat door de vis zelf word aangemaakt. Door hetdiep inkapselen van de parasiet is deze op dat moment voor geen enkele behandeling gevoelig.
Om zich voort te kunnen planten moet de parasiet de vis verlaten. Hij doorboort de huid van de vis, zwemt wat rond in het water en nestelt zich binnen een uur vast op planten, bodem of stenen. Waar hij zich omvormt tot een cyste (tomont). Binnen 24 uur deelt hij zich in ongeveer 2000 dochtercellen (theront). Deze dochtercellen doorboren de wand van de cyste en zwemmen vrij rond op zoek naar een andere vis en zo is de cyclus rond. De vrijzwemmende dochtercellen zijn wel voor behandeling gevoelig. 

ONTSTAAN

Vaak na aanschaf van nieuwe vis (besmetting) en bij schommelingen in de temperatuur.
– Te veel water verversen direct in de vijver.

SYMPTOMEN

Schichtig zwemmen, hogere slijmproductie, loskomen opperhuid. Samengeknepen vinnen, donkerkleuring, afwijkend zwemgedrag en lusteloos op de bodem liggen. In een later stadium ademhalingsmoeilijkheden door aantasting van de kieuwen.

BIJ EFFECTEN

Door de beschadigde huid kunnen bacteriële infecties en Saprolegnia (schimmel) optreden.

HOE HERKENNEN

Met het blote oog, 1 mm grote witte stippen op vinnen, staart, huid en kieuwen welke enkele dagen na infectie ontstaan en bestaan uit een trophont met om zich heen dode huidcellen van de vis. Bevestig altijd door middel van microscopisch onderzoek.
Met de microscoop 100x vergroting. Draaiende bolletjes te zien, niet vormvast, bij voortbewegen kunnen ze een ovale vorm aannemen. Bij 400x zijn de trilharen zichtbaar.
– Kenmerkend is de Hoefijzervormige Kern (bij volwassen stippen). Niet vanuit ieder positie zichtbaar. Onvolwassen witte stippen zijn bruinachtige rondjes.

BEHANDELING

Witte stip moet men tot 3 keer herhalen.
De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van de temperatuur.
– Bij 25 graden bedraagt de tussentijd 4 dagen.
– Bij 18 graden is dat 6 dagen.
– Bij 10 graden is dat 10 dagen.
Kuur altijd afmaken om de lastige cyclus van de witte stip te doorbreken.

MEDICIJNEN

Formaldehyde, Malachietgroen, Acriflavine, Chloramide-T, Gtc en Fmc.


Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *