Zout als behandelkuur
82 / 100
Zout als behandelkuur

Zout als Koi behandelkuur in de vijver. Zout wordt ook wel gebruikt om parasieten (eencelligen) te doden, of bacteriën, ook verzwakt het de Karperluis, Bloedzuigers en Ankerworm.

– Jodium vrij zout kan in verschillende vormen gebruikt worden.
– keukenzout, landbouwzout of commerciele producten voldoen.
– De dosis is afhankelijk van het effect dat men wil verkrijgen.

Werkwijze van zout als Koi behandelkuur:

Buikwaterzucht

DOSIS: Bij buikwaterzucht, 7 kilo per 1000 liter water. Gedurende 10 dagen. Oftewel 7 gram per liter.

*Voeg deze hoeveelheid zout steeds opgelost in water met kleine beetjes toe. Dit zodat de koi kan wennen aan het steeds hoger wordende zout gehalte.

Hier een geval van waarschijnlijk te laat
Je kunt hier ook duidelijk het dennenappel effect zien van buikwaterzucht

Kort gericht bad op een Koi als behandelkuur

DOSIS: 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten. (Doodt eencellige parasieten, terwijl het karperluis, ankerworm en bloedzuigers verzwakt.) Hierdoor kunnen ze makkelijk verwijderd worden.
– Deze concentratie is ook werkzaam tegen schimmels en tegen een aantal bacterien.

Waarschuwing bij gebruik van zout als behandelkuur

  • Indien de zoutconcentratie hoger is dan 2 kilogram per 1000 liter water mag men nooit, Formol, Kaliumpermanganaat, Malachietgroen of Benzocaine toedienen.
  • Indien er zeoliet in het filter aanwezig is, dient dit voor het zout gebruik verwijderd te worden. Anders wordt het opgeslagen ammoniak uitgewisseld voor zout, en komt het opgeslagen ammoniak vrij uit het zeoliet en komt terug in het water terecht.
  • Zout irriteert de koi. Het zorgt ervoor dat de koi zijn slijmvorming verhoogt om van de irritatie af te raken. Een koi, die regelmatig onderworpen wordt aan lange-termijn zoutbehandelingen, zal minder gezond zijn.
    Mijn persoonlijke mening is dat een koi die constant slijm vormt om te reageren op zout, in sterk verminderde staat is om andere stressveroorzakende factoren het hoofd te bieden wanneer deze zich manifesteren. ook ben ik ervan overtuigd dat door de constante aanmaak van nieuwe slijmlaag de slijmbekercellen uitgeput zullen raken. Dit zal zeker niet ten goed komen voor de gezondheid van je koi.
  • Hoe zou het nu een zoetwatervis vergaan als je hem in zout water zet? wel, die zou helemaal uitdrogen omdat hij niet gewend is constant in zout water te moeten zwemmen. Maar zelfs al zou hij dat doen, dan zal hij het zoute water net zo min verdragen als wij. Door het onttrekken van zoetwater door de huid van de koi vermindert de hoeveelheid lichaamsvocht snel waardoor de nieren al snel niet meer kunnen functioneren.
  • Conclusie, zout hoort niet permanent aanwezig te zijn in je vijver.
  • Vergeet niet na een zoutbehandeling, het zout uit de vijver te verwijderen door middel van regelmatige waterverversingen.

Enkele opmerkingen

  • Zie zout niet als “het” middel tegen allerlei ziektes.
  • Zout hoort eigenlijk in een quarantainebak/behandelbak thuis.
  • Zout nooit zo in het water gooien waar vissen in zwemmen, rechtstreeks contact verbrand de huid. (Eerst oplossen in water).
  • Zout kan sommige parasieten juist stimuleren, in het snelle vermeerderen van de soort. Bijvoorbeeld bij Costa.

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist. Specialisten zijn dan Koidokters.

Blog is geschreven door Ewit Koi en John de Leur

Chikara Koi en/of Ewit zullen ondanks onze zorgvuldigheid geen aansprakelijkheid aanvaarden indien problemen/of sterfte optreed na het gebruik van medicijnen. Dit is geheel voor eigen risico.

Bovenstaande mensen hebben al veel voor ons Koiliefhebbers geschreven. Met toestemming zal ik vaker hun kijk (ook wel de mijne) op het voorkomen of behandelen van Koi problemen publiceren.

Noot van KoiEngel

Zoals je tussen de regels door kunt lezen is zout niet de enige oplossing. Zeker wanneer er nog andere antiparasieten middelen aanwezig zijn. Of dat je twijfelt, doe ik zout of Formol, Kaliumpermanganaat, Malachietgroen of Benzocaine in de vijver.
Want als je zout maar even als “tussendoortje” wilt gebruiken ben je niet goed bezig. Dus bedenkt goed van te voren of je op zout over gaat.
Het zout is in baaltjes van twintig kilo verkrijgbaar bij sommige tuincentra. Ik heb het ooit eens gehaald bij Welkoop, maar ook Boerenbond heeft het te koop. Woon je vlakbij een boerderij dan kun je ook eens aan de boer vragen.

Zolang er maar geen Jodium in het zout zit!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *