Aloë Vera
86 / 100

Koi Behandelen met Aloë Vera

Foto; Forest & Kim Starr

Ja echt een Koi behandelen met Aloë Vera, de plant die iedereen wel kent vanwege zijn weelderige groei en heilzame werking op een wond.

Wikipedia schrijft hier het volgende over:

 • Het plantensap wordt in cosmetica zoals crèmes en lotions verwerkt. Het vruchtvlees wordt verwerkt in dranken. De winning vindt plaats door de bladeren af te snijden en het hieruit druppelende sap te verzamelen en aan de lucht te laten drogen. De vlezige bladen kunnen ook van hun groene buitenzijde worden ontdaan met een scherp mes. De geleiachtige binnenkant komt dan vrij.
 • Het vocht uit de bladeren wordt sinds mensenheugenis onbewerkt gebruikt als bloedstelpend en genezend middel bij oppervlakkige snij- en schaafwonden, insectenbeten, huiduitslag en zonnebrand. Vanwege deze toepassing wordt de plant wel ‘wonderplant’ genoemd.

Jeroen van Keulen

Jeroen van Keulen vertelde mij toen ik de Koi aan het filmen was voor de Grow Out bij hem het volgende. Aloë Vera wordt vaak gebruikt als wond sealing. Iets wat veel mensen niet weten en daarom om maar jodium of bijenzalf gebruiken. In de landen waar de plant vandaan komt wordt het gezonde gebruik van die plant met de paplepel ingegoten. Daar weet men wel dat een schoongemaakte schaafwond of zelfs groter kan behandelen met Aloë Vera. De sappen van de plant hebben een helende werking op de wond en sluiten hem ook af om vervuiling tegen te gaan.

Wat ook een groot voordeel is

Het grote voordeel bij het behandelen van een Koi met Aloë Vera is het volgende. De Koi trekt wanneer je hem traditioneel behandeld met Jodium of Propolis is dat hier alcohol in zit. En na de waterstofperoxide schoonmaak heeft de huid al genoeg te verduren gehad. Want Jodium of Propolis bevat alcohol om het lang houdbaar te krijgen. Is niet erg maar de Koi trekt wederom zijn spieren samen als reactie op de alcohol. Alcohol zit niet in Aloë Vera dit bevat alleen maar natuurlijke helende grondstoffen voor wonden.

Maar terug naar Koi behandelen met Aloë Vera

Het is niet echt ingewikkeld om te gebruiken. Eerst moet je zorgen dat je de plant in huis hebt, anders begin je niks. Bij de meeste tuincentra is deze verkrijgbaar.
Je schept de Koi welke een wond heeft om te behandelen. Uiteraard verdoof je hem met de in de handel verkrijgbare verdovingsmiddelen. En snij je eventueel de schubben weg. Hierna maak je de wond goed schoon met waterstofperoxide 3%. Vervolgens bewater dep je hem droog. Hierna doe je het reeds afgesneden en over de lengte open gesneden tak van de Aloë Vera op de wond. Even blazen of wachten om het te laten drogen en de Koi kan weer te water. Wanneer hij nog slaapt hou hem dan even vast en schommel hem heen en weer zodat hij weer verse zuurstof langs zijn kieuwen krijgt.

Je zult zien dat na ongeveer drie weken het resultaat je versteld doet staan. Door de heilzame werking en de afdichtende werking van de Aloë Vera komt het weer helemaal goed met jouw Koi.

Garantie

Nee garantie krijg je nooit op het behandelen van een levend dier of mens. Daar hangen teveel factoren van af. Het kan natuurlijk altijd zijn dat de wond een hardnekkige oorzaak heeft die om een herhaling van de behandeling vraagt. Of de Koi blijft zich aan iets scherps openhalen in de vijver.

Video

Maar je kunt meer met de Aloë Vera

Ja echt, je kunt het sap van de Aloë Vera ook drinken, immers wat goed is voor een wond is ook goed voor het lichaam. Het wordt ook vaak in een smoothie gedaan. bijvoorbeeld met dit recept:

Groene smoothie met Aloë vera

 1. 100 ml kokoswater.
 2. 30 ml puur alöe vera sap.
 3. 3 ijsblokjes.
 4. 2 cm verse gember, geschild en geraspt.
 5. 1 appel, in stukken.
 6. ½ limoen, sap en rasp.
 7. 3 eetl. kokosyoghurt, of gewone yoghurt.
 8. Flinke hand spinazie.
 9. Ook lekker met wortel!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *