Tim Walters

Vandaag 21 oktober 2017 ben ik uitgenodigd bij Koihobbyist Tim. Ik ken Tim al enkele jaren van de Koiwinkel waar ik wel eens kom en heb dan wanneer hij er ook is, leuke gesprekken met Tim. Hij woont in Purmerend en dat is eigenlijk kort bij (35 minuten) vanaf IJmuiden. Koffie en een Bosche bol was mijn welkom. Eentje die er altijd wel weer ingaat!

Het ging een lange tijd niet zo goed met Tim, des te leuker was het dat ik bij hem uitgenodigd werd om zijn vijver aan mede hobbyisten te laten zien.

Op mijn vraag of ik aan de lezers mocht vertellen wat hij zoal de afgelopen tijd heeft meegemaakt, vertelde Tim dat hij daar geen moeite mee had.
Als je er maar geen dramaverhaal van maakt hoor!

Op 1 april 2017 kreeg Tim te een slechte 1 april grap te horen dat hij een melanoom had onder zijn oksel. ik zeg had omdat hij na vele stressvolle maanden een studiekuur kreeg aangeboden om het kwaad te bestrijden. Een kuur met deze studiemedicatie welke 4 weken duurde was toch ook maar weer een gok, toch aarzelde Tim geen moment en ging de strijd aan.
Na een lange onzekere tijd bleek toch de melanoom voor meer dan de helft te zijn geslonken. Zijn specialisten wisten niet wat ze beleefden want dit kwam bij deze vorm van kanker zeer weinig of niet voor.

Uiteindelijk hebben zij operatief de restanten weggehaald en de patholoog heeft deze onderzocht. Hieruit is gebleken dat alle kankercellen dood zijn. Dus Tim kan gelukkig weer aan de toekomst denken.
Zo, nu weet je een beetje wie de Tim is achter de Koihobbyist en Tim verzekerde mij dat zonder moed er in te houden, ik waarschijnlijk niet tegenover hem zou zitten.
En geloof mij, wanneer je tegenover iemand zit die drie dagen geleden te horen heeft gekregen dat hij op dit moment vrij van kanker is. Ja en dan zie je een mens die inziet dat hij alle geluk van de wereld heeft!

Engel: Tim, vertel eens hoe jij heet en wanneer je geboren bent, want dan weet iedereen met wie die van doen heeft.
Tim: Wel ik ben Tim Walters, en geboren op 4 januari 1978 te Den Bosch.
IMG_8769
Engel: Hoe lang vijver jij al, en ben jij meteen met Koi begonnen?
Tim: Ik ben nu 11 jaar aan het Koivijveren, en ja uiteraard zou ik bijna zeggen ook ik heb eerst Shubunkins gehad met een enkele Koi. Dit is uitgegroeid tot een passie welke zijn weerga niet kent.

Engel: Hoeveel m³ is jouw vijver en waarom, en hoeveel Koi zwemmen in jouw vijver?
Tim: Mijn vijver is 18 kuub, waarom? Ik mocht niet groter! Ik heb er nu 16, variërend van 30 tot 60 + cm. Maar volgend jaar wil ik er niet meer dan 10 in hebben, dus ik heb nog even de tijd om een goede keuze te maken in het naar beneden stellen van mijn bestand.

Engel: Hoe filter jij?
Tim: Ik heb een driekamer filter en een fortex met borstels, in de drie kamers matten, de eerste met Matalla en de andere Japanse matten. Alleen de laatste kamer heb ik belucht. Dit doe ik al negen jaar zo. En gezien de helderheid van mijn vijver ben ik eigenlijk best wel tevreden over mijn vijver.
IMG_8774
Engel: Wat doe je wanneer je een parasiet hebt, maakt niet uit welke.
Tim: Ik maak een afstrijkje en bekijk of er wat op zit. Ik controleer dan wel even op internet of ik de juiste parasiet heb. En dan ga ik naar mijn Koihandelaar om het juiste gif in mijn bak te gooien.

22519174_1698917893511812_7015888158321519584_n
Hier is Tim’s vrouw; Dagmar, als een volleerd Koikichi de filters aan het reinigen. Iets wat zij nooit eerder gedaan heeft, maar voor Tim deed zij het met plezier!
14707875_1227172780686328_225977726236180247_o
Tim bezig met zijn andere passie Vis vangen met de haak.

Engel: Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt door de Koihobby?
Tim: Ik ben een hengelsport fanaat, en door de Koi leer je ook veel van de vis, hoe die eet, wanneer die eet, en juist wanneer niet! Ik kijk bijvoorbeeld ook in mijn vijver, wanneer zij goed actief zijn dan weet ik dat zij dat ook op mijn visstekkie zijn. Soms gooi ik ook wel eens een karper-boilies in mijn vijver!!

Engel: Wat wil je nooit meer meemaken met jouw Koi?
Tim: Ik heb twee keer buikwaterzucht gehad, dit was bij eerst bij een Yamabuki en eenhet jaar erop bij een Shushui. En echt geloof mij dit wil ik nooit meer meemaken. Zo zielig is dat om je vis van je af te zien gaan. Tim kijkt wat meewarig hierbij…

IMG_8771
Aan het gezicht van Tim kun je zien dat hij met liefde zijn Koi voert.

Engel: De meeste Koihouders kopen hun Koi bij één Koihandelaar. Doe jij dat ook, en zo ja wie is dat?
Tim: Nico van Deijzen van Koicentrum Zaanstad. Want hij is eerlijk en heeft een prachtige winkel. Lekkere koffie, en vreselijk veel kennis in huis. Daarnaast is hij net als ik; een no nonsens mens.
IMG_8772
Engel: Welk merk voer geef jij aan jouw Koi?
Tim: Ik geef al jaren Saiko. Dit komt bij Nico vandaan, hij heeft dit zelf ontwikkeld en wordt geproduceerd door een grote voerfabrikant. Daarnaast, mijn Koi doen het er zeer goed op!

En zo komt er een einde aan een leuk gesprek met een bevlogen Koihobbyist. Een die de toekomst gelukkig weer met vreugde en plannenmakerijen tegemoet kan zien.

Na Tim bedankt te hebben rijd ik weer in mijn auto richting het lommerrijke IJmuiden, en bedenk mij hoe een gelukkig iemand ik achter mij laat!

 

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *