Op de Holland Koi Show waar ik dit jaar maar 2 dagen aanwezig was heb ik een leuke gadget gekocht. Een gadget waar ik al veel plezier aan beleefd heb, ja welke dan zal je zeggen.
Ik heb een microscoopcamera gekocht, en niet zomaar een, het was er een van de firma Bresser. Deze firma is ondermeer bekent van microscopen. nu is daar aan het assortiment dus een camera aan toegevoegd, hier wil ik het even over hebben.
IMG_8778
De microscoop, een niet weg te denken attribuut in onze mooie Koihobby. Het apparaat welke je eerste middel is om te zien of er een parasiet aanwezig is op jouw Koi. Zoals wij allemaal weten zijn parasieten ongeveer de nummer één in het verzorgen van een vroegtijdige dood van onze Koi.
IMG_8779
Maar terug naar de camera voor de microscoop. Het is eigenlijk een vervanger van het oculair welke je bovenin je microscoop bevind. Hier gaat de bewuste “camera” in en via een usb-kabeltje wordt deze verbonden met jouw computer of desgewenst met jouw telefoon.
IMG_8783
Ik was eerst wat negatief over het apparaatje en had het zeker niet gekocht wanner ik het niet in werking had gezien. Het negatieve zit hem hierin, ik had nog weleens een microscoop met een lcd-monitor erop gezien, en was niet zo tevreden over de beeldkwaliteit.
Dus had ik er toch wel wat vragen bij, zoals past het in iedere microscoop en werkt het met iedere pc. Ja het past nagenoeg in iedere microscoop want er zitten ook nog wat extra hulsjes bij voor als het gaatje van het oculair te groot is, en ook iedere pc kan dit aan.

Omdat ik al om was gezien de goede kwaliteit die ik op de monitor zag aldaar, heb ik het aangeschaft. Cd-tje erbij gekregen voor het juiste stukje software (CamLabLite) om de camerabeelden te laten zien en ook op te slaan. En zo had ik weer een gadget erbij!

Ik heb een stukje van de vijverwand afgeschraapt om te laten zien hoe goed het werkt! En maak je niet druk om hetgeen je te zien krijgt, want wat op de vijverwand zit, is niet aanwezig op de Koi. 😉

Ook is in het programma de mogelijkheid om een “snapshot” te maken! Iets wat altijd handig is wanneer je twijfel hebt over de juiste benaming van de parasiet en dus kunt overleggen met een collegahobbyist.
hg
Ik heb deze blog geschreven omdat velen van ons een microscoop hebben maar vaak lopen te “martellen” met een telefoon om een knap beeld te krijgen of een ingewikkeld stukje frame op het oculair schuiven wat niet altijd doet wat het beloofd. Uiteraard zijn er genoeg mensen die het wel lukt, maar het frame wat ik gekocht heb ligt in de plastic bak….

 

 

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

6 gedachte over “Camera in je microscoop”
  1. Hier hebben we wat aan, want stond op het punt om ook zo’n plastiek gsm houdertje te kopen, en nu weet ik beter

    Bedankt hé

    Groetjes

    Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *