67 / 100

Inderdaad de Koi gaan niet mee op vakantie

Ja logisch zullen de meesten denken, maar ach ik ken Bonsai liefhebbers die hun mooiste Bonsai in de caravan meenemen…..
Maar goed, Koi gaan niet mee op vakantie, ook al zouden vele KoiKichi dit graag willen!

Maar hoe moet dat dan met de thuisblijvers?

De thuisblijvers, in dit geval onze geschubde vrienden die moeten doen waar ze goed in zijn, en dat is doorzwemmen.
Nou hoor ik alweer veel mensen zeggen, ja maar ze moeten toch ook eten? Ja dat klopt, een Koi moet eten. Alleen een Koi kan tijdens het groeiseizoen best wel eens even op rust komen door juist niet te eten. Zo kan het lichaam alle bouwstoffen goed wegzetten/verwerken en kunnen de kleuren ook doen waar ze voor bestemd zijn. Namelijk zorgen dat ze mooi helder en sprankelend zijn op die plekken waar wij dit nodig vinden.

Wat is dan het voordeel verder?

Het grote voordeel van niet voeren tijdens je vakantie, buiten het hierboven beschrevene is wel dat je filter niet onnodig zwaar belast wordt. Op deze manier voorkom je pieken. Ook zal indien je een Sieve of borstels hebt, veel minder vervuiling hebben in de ontvangstkamers. Zo voorkom je eventuele verstoppingen.

Verstoppingen die kunnen leiden naar een vastgelopen pomp, of erger het drooglopen van die pomp. En een beetje goede pomp kost als snel vele Euro’s. En ik weet niet hoe het bij jou is maar wanneer ik hardware moet kopen dan denk ik altijd maar weer, ik had er ook deze of deze Koi voor kunnen kopen. 🙂

Soms denken mensen ook wel eens om dit in de caravan te stoppen……..

Wat kan er nog meer fout gaan.

Tja, ik kan wel een lijstje maken, laat ik eens proberen de meest belangrijkste punten te benoemen waarom je beter niet kunt doorvoeren wanneer jij op vakantie bent.

1. Je buurman voert de Koi, fantastisch dan is dat ook weer geregeld. MAAR, hij merkt dat iedere keer als hij voert de Koi blijven vragen. Dus geeft hij maar wat meer, maar ook zijn kleine lieve kinderen mogen dan ook wat extra geven. Nadeel hiervan is meestal, is je filter hier wel op berekent. Kan hij de grotere afval van ammoniak wel aan. Kan hij dit wel snel genoeg omzetten naar het redelijk minder schadelijke Nitraat? Waarschijnlijk niet!

2. Het wordt plots toch warmer dan voorspeld, dit is niet erg, zolang het maar niet boven de 24 C komt zonder toezicht.
Want stel je vijver gaat naar de 26 C, dan wil je toch dat er kouder water bij je vijver komt. Want zo zonder toezicht en zonder kennis van Koi, kunnen Koi niet makkelijk langdurig boven die 26 C.
En met het voergedrag onder punt 1, wordt dit een ander verhaal. Want de algen zullen welig groeien. Wij weten inmiddels allemaal hoe snel dit kan gaan onder de juiste omstandigheden.

3. Door de algengroei kunnen de aanvoerbuizen van jouw filter verstopt raken, of erger jouw bodemdrain slipt dicht. Toegeven het klinkt erger dan het zal worden, maar vergis je niet in explosive algengroei. Je bent echt niet de eerste die zijn pomp hierdoor kwijtraakt, en zeker niet de laatste!

Conclusie: bezint eer je aan de vakantie begint

Mijn blog is niet als betweterig stukje bedoeld, maar meer van bezint eer je aan de vakantie begint. Iedereen kijkt er naar uit. Maar je Koi stoppen niet met vervuilen, daarom mijn tip als hierboven. Vergeet niet, een Koi wil altijd eten. Maar of dit verstandig is?
Probeer altijd iemand in jouw Koi kennissenkring te laten weten dat je op vakantie gaat. En vraag ook of hij/zij bij nood ingeschakeld kan worden.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *