Een interview op Urk bij Gerrit Ras

Op Urk is meer dan tong en schol te vinden, kijk mee in de Koivijver van Gerrit Ras

IMG_9167
Een Koivijver op Urk

Ik ben vandaag bij Gerrit Ras op Urk. Ik zeg speciaal “op” want men zegt dat zo op Urk! En op Urk is meer dan tong en schol te vinden dat zie je ondermeer in de Koivijver van Gerrit Ras.
Urk is een voormalig eiland en behoort met zijn bijna 21.000 inwoners tot de provincie Flevoland. Het eiland hield op met zijn eilandbestaan in 1939, in dat jaar werd het eiland verbonden door middel van een dijk aan Lemmer. Dit eiland was dus voordat het IJsselmeer er was gewoon een eilandje in de Zuiderzee, met alle gevaren van dien! En op dat voormalige eiland woont Gerrit Ras.

Gerrit Ras is mede eigenaar van een rederij van vier viskotters, en hij heeft ook nog een bedrijf welke handelt in motoren en roestvast staal. Iets wat aan zijn Koi vijver zeker terug te zien is! Al met al een harde werker, iets wat je van de gemiddelde Urker kan verwachten, immers visserlui zijn net als boeren. Hunner werk is nooit af, en daarom zijn zij ook altijd aan het werk lijkt wel.
IMG_9175

Op mijn vraag hoelang of Gerrit Ras al een Koivijver heeft, zei Gerrit dat hij reeds 16 jaar met Koi aan het hobbyen is. Aangezien Gerrit reeds 31 jaar oud is, was hij er al vroeg bij.
Gerrit vervolgt, in het (te) kleine vijvertje van mijn ouders deed ik er twee Koi bij, en dan komt het hé. Het Koivirus bekroop mij en ook mijn pa. Dus de te kleine vijver eruit en een HDPE-bak erin met een plantenfilter, want dat leek ons zo mooi. Maar daar kregen wij de vijver niet helder mee, en de eerste parasieten dienden zich al aan.
Zo kwam al snel het besluit om een sieve met beadfilter aan te schaffen. En dat werkte wel. Man, man wat waren wij daar blij mee.
IMG_9170

Wij kregen de kans onze huidige woning te kopen, en voordat deze gebouwd werd dacht ik, laat ik nou eerst die vijver even graven met zo’n bulldozer die hier staat dan ben ik zo klaar. En zo geschiede, in een middag was er 40 m³ klei uit mijn aankomende tuin gesjofeld en na drie dagen begon hij na een regenbuitje al weg te zakken. Dus het besluit was snel genomen, ik heb de vijver meteen maar afgemaakt met de klaarliggende sandwichpanelen. Daarna mochten ze het huis wel bouwen zo vond ik.
IMG_9172

In de video is te zien hoe mooi Gerrit zijn vijver is welke 40 m³ water heeft. En hij is 7 x 3 x +/-1.9 meter diep en gebouwd met sandwichpanelen.
In deze werkelijk prachtige vijver zwemmen op dit moment 8 schitterende Koi. Gerrit houdt van rust en wil dit ook in zijn vijver laten uitkomen, en echt 40 m³ water met 8 Koi, ja dat geeft rust. 
IMG_9173

Gerrit had in het begin wel eens een een parasietje, maar echt zware problemen had hij niet. En dit jaar met de nieuwe Koi vijver, toen kreeg Gerrit de Shiro Utsuri in zijn vijver en die gaf de volgende dag meteen kuit.
Paniek alom in de Koivijver werden meteen hogere nitriet waardes gemeten.
Gerrit Ras is meteen begonnen met verversen van zijn water, want schoon water is vaak het beste medicijn, en uiteraard dagelijks (soms wel twee keer per dag) de benodigde metingen uitgevoerd. Immers meten is weten! Gerrit had zoveel ververst dat bij het doorgeven van de meterstand er een foto van de meter moest nemen. Want ze dachten dat hij kapot was, hahaha, echt man zoveel water in het eerste jaar.
IMG_9169

Gerrit fitert zijn Koivijver met een combitrommel/trickle van MA Koi uit Hattemmerbroek.  De trickle is later aangeschaft.
In de video kun je de complete filterlijn zien waar 40 m³ door zijn filter retour naar de Koivijver gaat in één uur. Gerrit Ras houdt van snelheid 😉

Op mijn vraag waar Gerrit Ras zijn Koi benodigdheden koopt was hij resoluut en kort: Dat is MA Koi, zij zitten een half uurtje bij mijn huis vandaan. En bij problemen zijn zij snel ter plaatse.
Zij hebben de folie van de vijver geleverd en de ramen erin geplakt. En vanaf dag één heb ik mij daar altijd welkom gevoeld. Het is ook zo dat hoe langer je met iemand om gaat dan leer je mekaar steeds beter kennen. En zo ontstaat er een band die de klant leverancier verhouding net even te boven gaat! Ik ben ook met ze naar Japan geweest. En daar heb ik mijn Shiro Utsuri gekocht. Eentje waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt van heb!
IMG_9178

Het leuke van de hobby vind ik kleine Koi groot laten groeien tot mooie volle Koi. Een tosai selecteren op jumbo formaat is voor mij de grootste en leukste uitdaging in de hobby. En zo kwam er een einde aan een fantastisch gesprek tussen twee Koi Kichi. En de Koi van Gerrit, die mogen van geluk spreken dat zij zo’n toegewijde Koiliefhebber mochten treffen.
IMG_9179

IMG_9176

Gerrit bedankt voor het fijne gesprek, veel plezier met jouw prachtige Koi vijver en wellicht tot later!

 

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Een gedachte over “Op Urk is meer dan tong en schol te vinden, kijk mee in de Koivijver van Gerrit Ras”
  1. Gerrit het is een prachtige vijver en Japanse tuin daar kun je na een week van hart werken van genieten veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *