82 / 100

De Super Koivijver van Ronny van de Wynckel, wordt door kenners wel de mooiste vijver van België genoemd. Of het de mooiste is weet ik niet want dat is toch ook weer subjectief.

Maar dat het een werkelijk schitterende Koivijver is, daar kan ik alleen maar volmondig ja op zeggen. Iets wat met zoveel passie is aangelegd en alles zonder tekening!

De vijver wordt uitgegraven

Ik heb Ronny voor het eerst ontmoet bij een lezing welke hij hield bij Chikara Koi. Na de lezing had ik afgesproken dat ik eens langs zou komen voor een interview. Dit heeft bijna 2 jaar moeten duren, maar was het wachten meer dan waard. Overigens de 2 jaar waren geheel mijn schuld hoor.

Een rechthoekige bak
De balkons in aanbouw

Nu was ik dan eindelijk bij de familie Van de Wynckel en werd als een prins ontvangen met een heerlijk ontbijt. Ja ik weet het, vroeg en op tijd is iets wat ik graag doe 🙂

En zo komt de vijver aan zijn natuurlijke vorm

Ik had de vijver natuurlijk al op de lezing van Ronny gezien, maar echt het overtrof mijn stoutste verwachtingen. En wanneer je verrukt kijkt naar de vijver, tja dan verbaas je jezelf (ik wel dan) het meest over het “vijverhuis”.

De quarentainebak van 28 kuub

Dit ziet er uit als een groot uitgevallen tuinhuis, maar hier staat het hart van de Koivijver. Het filter van de 150 kuubs vijver. en als kers op de appelmoes een quarentaine bak van maar 28 kuub!

Trap naar de filterkelder

Deze bak is verwarmd, om de Koi die Ronny vaak klein koopt, door te laten groeien zodat zij “gezien” worden in de grote Koivijver.

Ontwerp

De grote Koivijver welke zich als een natuurvorm toont, is eigenlijk een langwerpige bak. Deze bak is in één keer gestort met beton en bestaat uit 30 cm dikke wanden. De bodem is nog dikker.

Bovenop de Koivijver heeft Ronny een soort van balkons gebouwd welke de vijver meteen een natuurvorm geven. Op het eind of begin, zo je wilt, is een halve ronding gemaakt welke ongeveer 50 cm diep is zodat de Koi ook wat beter bekeken kunnen worden. De foto’s spreken voor zich!

Natuurlijke vormen

Om de Koivijver een natuurlijke vorm te geven waren er de “balkons” maar ook enkele rotsblokken, variërend in gewicht van 5 kilo tot 5000 kilo. Ook de keuze in deze rotsblokken was weer handwerk want Ronny laat niets aan het toeval over. Deze blokken werden ook gebruikt als overhelling van de rand waar een waterval gemaakt was. Werkelijk schitterend!

Het vijverhuis herbergt zogezegd het filter, dit is een grote trommelfilter met een enorme bewegendbed bak ernaast en een tricklefilter. Het tricklefilter zorgt in de zomer voor het water van de waterval en in de winter draait deze gewoon door. Maar dan niet via de waterval!

Nee, een bouwtekening heb ik niet gebruikt, want ik heb alles uit mijn hoofd gedaan!

De filtering, behalve de tricklefilter wordt aangedreven door airlifting. Een befaamd Belgisch gebruik kun je wel stellen. In Nederland kom je dit ook tegen, maar niet zoveel als in België.

Bouwtekeningen

Het meest bijzondere is wel het antwoord op mijn vraag aan Ronny of ik de bouwtekening mocht inzien. Hierop was het antwoord, nee een bouwtekening heb ik niet gebruikt, want ik heb alles uit mijn hoofd gedaan! Onvoorstelbaar een project zo groot dat je dit een serieus bouwwerk kunt noemen en dan geen bouwtekening. Maar wel gebouwd met iets wat de perfectie behoorlijk benaderd, chapeau hiervoor.

Hieronder de video met het interview en unieke beelden van de filterbunker! Want ook het vijverhuis is uit beton opgetrokken.

Ik wil de familie Van de Wynckel nogmaals zeer bedanken voor de hartelijke ontvangst en het heerlijke ontbijt. Alleen dat al is een reden om eens terug te komen!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *