Koifilter aan in de winter?

De titel van mijn blog; Winter, Koi filter aan of Koi filter uit zegt al genoeg waar ik over schrijven zal.
Waarom zul je, jezelf afvragen? Wel daar kan ik kort over zijn. Ik ben van mening dat je het filter in de winter altijd aan moet hebben.

Winter, Koi filter aan of Koi filter uit?

Er zijn een aantal punten wat mij doet motiveren om hierover te schrijven.
Filter aan dus.

Want wat ik bijna ieder jaar weer op de diverse sociale media lees doet mij de tenen krommen. Er blijken allerlei professoren te bestaan die de ontwetenden/beginners weten te motiveren met ongemotiveerde verhalen om je filter uit te zetten.

Waarom moet je filter dan aan blijven? De allerallerallerbelangrijkste reden is je bacteriecultuur. Deze doet er ongeveer 1,5 tot 2 jaar om tot een stabiele factor te dienen om de door jouw Koi uitgescheiden ammonium om te zetten naar het redelijk onschuldige nitraat.

Dat is de allerbelangrijkste reden. Want wanneer je jouw filter uitgezet wordt dan vermoord je de complete moeizaam opgebouwde bacteriecultuur. En zoals hierboven uitgelegd is deze te belangrijk voor jouw evenwichtige biocultuur in je vijver.

Filter van Danny welke later een schuur er omheen kreeg. Want zo moet je echt de winter niet ingaan!

Toch lees ik dan weer van de adviseurs dat dat niets uitmaakt, want zij doen het al 15 of 20 jaar zo……
Dat kan, maar ik noem dat geluk hebben.
Je filter uitzetten gaat vaak gepaard met het schoonmaken, beetje bleek hier een een beetje daar en kijk eens hoe mijn filter weer blinkt. Dit betekend dat wat er eventueel nog over zou kunnen zijn na deze bacteriemoord. Je definitief echt alles om zeep hebt geholpen met bleek.

Ik kan het niet genoeg zeggen doe dit nooit

Want je aanvoer naar het filter toe, daar blijft het water in stilstaan. Dit betekend dat hier zich bacteriën gaan ontwikkelen welke je absoluut niet in je Koivijver wilt hebben bij het aanzetten van je filter ergens in de lente.
Of wat te denken van de kwaadwillende parasieten zoals Costia, welke de vervuiling in de aanvoerbuis als een welkom bad ziet.
Zodat hij bij zichzelf denkt kom laat ik hier mijn colonie eens flink uitbreiden. En zodra wij vrijgelaten worden in het nieuwe mooie schone filter, dan gaan wij de toch al zwakke Koi (immers Koi zijn niet in hun beste doen na de winter) eens verrassen met ons gezelschap.
Een snellere dood kun je, je Koi niet wensen!

Ik begrijp dat iedere situatie anders is met een filter. Zo lees ik dat er iemand is die hinder heeft van de ijsvorming wanneer het vriest en daarom zet hij zijn filter maar uit in de winter. Of de motivatie is stroomgebruik verminderen. Of er is toch geen vervuiling.

Over dat laatste kan ik kort zijn:

Er is wel vervuiling!

Immers zoals eerder gezegd, jouw Koi produceert nog steeds het giftige ammonium. Dit dient nog steeds afgevoerd/omgezet te worden in je filter.
Sommige mensen en dan doel ik op de stroombespaarders dienen bij het aanschaffen van levende have zoals Koi, zich goed te beseffen waar zij mee bezig zijn.

En bij ijsvoriming mag je, jezelf afvragen wat er fout is gegaan bij het bedenken en installeren van jouw filter. Zo kan ik bedenken, geen isolatie, aftapkraan bevroren of een blote leiding of erger, de pomp stopt ermee, zonder dat er een dagelijkse controle is!

Een Koihandelaar welke een winkel heeft is verplicht een cursus af te nemen om zich te bewijzen dat hij weet waar hij mee bezig is. Zo dient hij te weten hoe hij zo humaan mogelijk met de dieren welke hij verhandeld om moet gaan. Dit ligt allemaal verankert in onze wetgeving. Het is bedacht om onnodig leed bij onze zwemmende juwelen, de Koi te voorkomen. Ook moet de bewuste ondernemer een examen afleggen.

Verwarmde filteropstelling van Andy Kaak

Een hobbyist hoeft dit niet en een ingrijpen van de overheid daar hoeft de hobbyist helemaal niet op te rekenen. Want dan moet je het wel erg bont maken.
Maar je hebt ook nog zelf je verantwoordelijkheid, de Koi is van jou afhankelijk en daarom voor het welzijn van de Koi het volgende advies;

Laat in de winter je filter aan!

Dus denk na wanneer jouw filter deze winter voor problemen zorgt. Ik bedoel problemen zoals, ijsvorming welke ervoor zorgt dat het water over jouw filter loopt. Of dat je lekkages krijgt.

Vijver met een door lekkage lagere waterstand.

Dit soort gevallen moeten jou tot nadenken stemmen. Ijsvorming kan alleen maar bij een niet goed aangelegde filter. Lekkages komen voort uit het feit dat je doorstroming niet snel genoeg is. Wanneer dit het geval is dan zal je uit respect naar jouw levende dieren ervoor moeten zorgen dat je dit op orde hebt voor de volgende winter weer intreed.

Foto Berry Derks
Dit filter staat in een geïsoleerde kast.

Vergeet niet: Jij wilt Koi, de Koi heeft hier niet om gevraagd. Jij bent verantwoordelijk voor de Koi, dus ook financieel.
En dat laaste hoeft zich echt niet te bewijzen in een duur fancy filter. Dit mogen ook gewoon wat plastic bakken zijn. Zolang ze de winter maar aan kunnen blijven en ongestoord hunner werk kunnen doen! Kijk eens bij de NVN of bij Koivrienden.be daar staat genoeg informatie over hoe je voordelig een filter kunt bouwen welke net zo goed zijn werk doet als een duur trommelfilter.
Succes, met eventuele verbouwingen deze zomer!

Hier kun je zien dat er best nog wel doorstroming is en dat het filter goed geïsoleerd is.

De meeste foto’s zijn afkomstig van Koi Forum, waarvoor dank! Behalve de foto’s zonder naamsvermoeming.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *