Koivoer in de lente

De titel van mijn blog; De winter gaat weg, de temperatuur omhoog, voeren maar! Dit doet vermoeden dat ik gek geworden ben, nee integendeel.

De winter gaat wel weg, maar of je al voeren kan?

Nee, je moet nog niet volop voeren. Het kan echt nog niet.
Ja, maar ik heb gelezen dat je al bij 8 C kunt voeren. Ja het kan dat je dat leest. Maar doe dit dan ook niet eerder dan dat het een week of 2, 3, deze temperatuur heeft.

Okay dus dan kan ik weer voeren?

Ja, maar …………. bedenk eerst eens of je nog steeds hetzelfde aantal Koi hebt als vorig jaar.
Neem als voorbeeld de volgende maat: stel je voerde eerst 500 gram verdeeld over de hele dag. Dan mag je nu eerst eens beginnen met 30 gram over de hele dag. Zelfs dat kan aan de hoge kant zijn, het hangt van veel factoren af.

Ik bedoel je moet zeer rustig beginnen, en ook zeker weten dat de temperatuur omhoog gaat. Zijn de vooruitzichten dat het na de 3 weken weer kouder wordt. Wacht dan vooral met voeren. Zie ook mijn blog over filteren in de winter.

Waarom?

Tja waarom?
Wel het metabolisme van de Koi is nog niet op gang gekomen. Bij de meeste van ons hebben de Koi reeds een maand of 3 geen eten gehad. Zij zijn dus aan het interen op hun reserves. Je kunt ze dan niet zomaar weer aan het eten zetten en wanneer het kouder wordt weer stoppen. Dat snapt het metabolisme van de Koi niet.

toegeven het is verlijdelijk je Koi zwemt naar je toe en bedeld om voer. Jij geeft hem wat en denkt zie je wel zij kunnen best alweer eten. Klopt!

Dit komt doordat een Koi altijd blijft vragen, de eetlust van een Koi, is als een alcoholist die weet dat drank slecht voor hem/haar is. Maar toch blijven zij drinken. Zo ook met de Koi.

Wat gebeurt er dan nog meer?

Wat er nog meer gebeurt? De Koi begint te eten bij een lage temperatuur. De bacteriën die de poep en amonnium moeten verwerken, vermeerderen zich slecht bij deze temperaturen.
Dit betekent dat wanneer jij als liefhebbende Koikichi weer volop begint te voeren er niet gelijktijdig een volledig herstelde bacteriecultuur is. En daar gaat het dan fout. Fout in de zin van een verhoogde ammonium in je vijver met vergiftiging van jouw Koi.

Dat is het wat er in het kort gebeuren kan. Jouw waterhuishouding is nog allang niet op orde bij een temperatuur van 8 C. Daarnaast en zeker ook belangrijk genoeg om toch even te melden; de spijsvertering van de Koi in koud water is gewoon abnormaal langzaam. Je moet je voorstellen, jij eet smorgens een stevig ontbijt, en tussendoor heb je twee jarige collega’s, deze trakteren weer op gebak. Daarna jouw meegenomen lunch die eigenlijk al te groot was, en dan voor het avondeten nog een paar biertjes met een paar bitterballetjes. En dan bij de vrouw het avondeten, verassing het is snert. Wanneer je dat over de hele dag hebt opgegeten dan is dat er nog niet meteen uit. Dit duurt ook nog even. Ik wil eigenlijk niet weten wat je darmen te verstouwen hebben……..

En zo ook bij de Koi, deze heeft zeker bij deze lage temperaturen een zeer lang verteringstermijn wat wel eens op kan lopen tot 24 uur. Moet je, je voorstellen dat je meteen weer volle bak gaat voeren, wat er in de darmen van de Koi gebeurt. Juist ja, verstoppingen gevolgd door ontstekingen en alle problemen die daar bij horen.

Wat moet ik dan doen?

Eigenlijk niet veel meer dan heel voorzichtig beginnen te voeren en dan ook niet eerder dan dat het 10 C is geworden. Maar ook dan moet je de temperatuur goed in de gaten houden.

Begin vooral te voeren met Wheat Germ, in het Nederlands vertaald Tarwe Kiemen, van deze gekiemde tarwe wordt Koivoer gemaakt. Dit is een voer wat uiterst licht verteerbaar is, en binnen de kortste keren de darm van de Koi zijn uitweg vind. Juist daarom is dit een goed startvoer in het prille voorjaar.


En belangrijk, meet regelmatig je water, want ook zo kun je zien of je te veel voert. En geloof me je voert eerder te veel dan te weinig! Ook belangrijk is dat je bij de opstart niet vergeet je wekelijkse waterwissels toe te passen.

Succes met de herstart van jouw Koiseizoen.

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

5 gedachte over “De winter gaat weg, de temperatuur omhoog, voeren maar!”
 1. Netjes verhaal weer, altijd leuk als er weer een mailtje binnenkomt met informatie over onze hobby.

  Dankjewel.

  Groetjes

 2. Ik begrijp deze heisa en (al dan niet door de mens verzonnen) boekjeswijsheid echt niet.
  Graag had ik wat meer onderbouwde en overtuigende argumenten gelezen, ipv een resem gratuite uitspraken ‘um sonst’. De zelfverklaarde koigezondheid kenners aan het woord, wat nog allemaal aan betweterij?
  Mijn eigen koi eten bij 8 gr watertemp in een overigens onafgedekte vijver al gretig en doen het super, en dit elk jaar aan het einde van de winter resp. begin van het voorjaar weer opnieuw. Ik zie echt niet in waarom je tegen de natuur zou willen ingaan en ze nog altijd op een drastisch dieet zou willen zetten.
  Wist je trouwens dat mijn stelling ondersteund wordt door ervaringen in de karpervisserij, meer bepaald dat karper op natuurwateren het meest geneigd is om te bijten bij 7 à 8 gr?

  Waarom denkt de (superieure) mens het toch altijd beter te weten dan de natuur van de koi? Dit is mij een raadsel, en de vergelijking met een alcoholverslaving bij de mens is puur uit de lucht gegrepen.

  1. Beste Martin,

   Eerst en vooral ik wil niet de betweter uithangen, daar ben ik niet van. Wat vooral mijn doel is geweest is dat de beginnende Koivijveraar niet ineens scheutig met de voerbak moet gaan strooien.
   Het is immers bewezen dat de Koi zijn ammoniak uitstoot bij het stijgen van de temperatuur omhoog gaat, wanneer men dan ook nog eens volle bak gaat voeren zal er nog meer ammoniak uitstoot komen, wat het filter op dat moment nog niet aankan.
   Dat Koi bij 7 a 8 graden goed bijten is niet vreemd want ook zij hebben honger en in de natuur is er in het prille voorjaar nog niet zoveel voer te vinden als het in de zomer is. Dus ja ik begrijp dat een Karper snel bijt bij deze temperatuur.
   Verder ben ik van mening dat je veel moet kijken hoe een Koi zich gedraagt in de vrije natuur, echter een bakje van 10, 20 , 30 of 80 kuub is nooit en te nimmer vergelijkbaar met de natuur. Hier moet wel een balans in gevonden worden.
   Kennelijk heeft u de goede balans gevonden in het houden van Koi, dat is fijn en prettig voor u en de Koi.
   In ieder geval wens ik u succes en veel Koiplezier met de Koivijverhobby.
   Groet en een fijne dag,
   Engel Kromhout van der Meer

   1. Bedankt voor uw – achteraf gezien – wellicht terechte en genuanceerde repliek Engel, maar voor mij (onafgedekte vijver van 80 kuub, 12 jaar ervaring, ca. 25 hoogwaardige koi waarvan 2/3de jumbo) kwam dit artikel over als een open deur intrappen, noch min noch meer, en daar heb ik meestal moeite mee. Vandaar ook de aard van mijn initiële reactie.

    Desalniettemin kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat er ivm koihouden – om welke onduidelijke redenen dan ook (commercie?) – vaak nogal wat boekjeswijsheid verkondigd wordt die niet op feiten of op praktijkervaringen gebaseerd is, net alsof de mens het beter weet dan de natuur (van de koi). En daar kan ik mij als ervaren hobbyist mateloos aan ergeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *