Klei in poedervorm voor Koi

Er wordt momenteel veel geschreven over alternatieve geneeswijzen voor mensen, velen vinden dit beter en anderen weer niet. Tja dat moet ieder voor zich weten.
Ook is dit fenomeen in de Koiwereld terug te vinden, ik denk dan aan knoflook toevoegen bij bepaalde parasieten om ze zo te doen verdwijnen. Of anders, als preventie voor een betere huid en niet alleen de huid maar ook voor de lichaamsbouw gebruikt men vaak klei. En daar wil ik het in mijn blog over hebben.
Klei naturel Wat ik niet wil is een discussie starten, daar zijn andere kanalen voor, nee ik wil mijn mening kwijt en misschien mensen op een ander idee brengen dan de goegemeente voorschrijft. Daarnaast respecteer ik een ieder zijn mening zoals ik hoop dat men de mijne ook respecteert 😉

 

Ik gebruik klei en waarom, wel ik heb een gedachte hierbij, ons water wat bij ons uit de kraan komt wordt geacht het beste water van de wereld te zijn. Dit zal wel voor mensen zo zijn, maar voor Koi heb ik het idee dat ons water de kunst van het weglaten heeft ondergaan. Hoe ik dat bedoel, een Koi heeft mineralen en spoorelementen nodig, welke dat was mij niet helemaal duidelijk. Daarom heb ik onderzoek gedaan en advies gevraagd naar wat er meestal zo in de klei zit welke gegeven wordt door ons, de Koiliefhebber.

Earth 2

Er is Montmorillonietklei, deze klei behoort tot de hoogste en rijkste natuurlijke vorm van essentiële mineralen op aarde.

Waarom laat men een Koi een jaartje of meer in de mudponds van een Japanse kweker zitten?

Waarom laat men een Koi een jaartje of meer in de mudponds van een Japanse kweker zitten? Heeft dit water dezelfde uitstekende kwaliteitscriteria zoals in Nederland? Nee absoluut niet.
Takazumi

De Japanse modder vijvers bestaan mede uit klei die de ontwikkeling van de koi voedt. Kwaliteitsklei maakt kwaliteit van het water en de kwaliteit van water maakt de kwaliteit van de Koi. De natuurlijke “modder” in veel van deze vijvers zijn in feite een vorm van kleibevattende Montmorilloniet. Calcium gebaseerd Montmorillonietklei biedt voedingsstoffen en ontgift het water. Montmorilloniet klei wordt aangetroffen in verschillende delen van de wereld en elk gebied heeft zijn eigen unieke vingerafdrukken van zuiverheid en mineralen. Sommige zijn zeer hoog in de voedingswaarde mineralen terwijl anderen heel weinig hiervan hebben. Ze hebben allemaal meer dan 60 micro-, macro en sporenelementen minerale elementen in verschillende percentages. Kusuri

In deze mineralen hebben we de macro mineralen Gh en Kh en de micro mineralen of sporenelementen, dit zijn stoffen waarvan slechts kleine hoeveelheden nodig zijn maar essentieel voor het leven.
Sporenelementen worden gebruikt als katalysatoren om de snelheid van een chemische reactie te versnellen en om beweging te creëren. Mineralen zijn evenals organische stoffen zoals eiwitten, vet en koolhydraten van levensbelang doordat ze meehelpen in de werking van de cellen en in de groei van nieuw weefsel.
23759946_1616124548465216_1978710145_o
Mineralen beïnvloeden de groei van bloedlichamen evenals de opbouw van hormonen, vitamines en enzymen. Ze zijn onmisbaar als bouwstenen voor botten, tanden en andere weefsels en essentieel voor de suikerstofwisseling.

Ook voor prikkeloverdracht in het zenuwstelsel zijn de belangrijkste mineralen onmisbaar. Het gebrek aan mineralen in een organisme kan op den duur leiden tot ziekten.

Wanneer iets niet wetenschappelijk bewezen is deugt het niet!

Kun je wat ik hierboven beschrijf meteen zien aan je Koi wanneer je klei toevoegd aan je vijver? Ik moet zeggen nee, dat kun je niet meteen zien.
Dan kun je, je ook afvragen waarom voeg je het dan toe, of zeg jij het is niet wetenschappelijk bewezen dus werkt het niet.
Ik heb hier de volgende gedachte bij; alles maar dan ook alles wat er om ons heen gebeurt, van sterrenstelsels, onze maan, zon en alles op aarde, in de lucht en zee, is maar een kleine 5 % wetenschappelijk bewezen. Er gebeurt zoveel om ons heen wat wij als “gewoon” beschouwen, en over klei voor onze Koi, zegt men al snel het is niks. Want het is niet wetenschappelijk bewezen! Ik stel dat dit gebaseerd is op niks! Maar zoals eerder gezegd iedereen mag er van vinden wat hij of zij ervan vind.
Chikara klei

John de Leur van Chikara Koi een altijd grote tegenstander van klei. Sinds hij zijn prachtige nieuwe zaak heeft krijgt hij vraag naar klei, en omdat een bedrijf nou eenmaal geld moet verdienen om te kunnen blijven drijven, ging John ook klei verkopen. Sterker hij is het ook zelf als test gaan gebruiken, ondanks dat hij er geen fan van is. En nu na enkele maanden klei te hebben toegevoegd aan enkele van zijn vijvers, schrijft hijzelf dat hij een dikkere (betere) huidkwaliteit ontdekt heeft aan zijn Koi sinds hij zijn klei gebruikt. Ik zeg bewust “zijn klei” want ook hier (net als zijn voer) heeft hij zelf zijn klei samengesteld.

IMG_20171118_110316

Zelf heb ik een tijdje naar grootte tevredenheid Fok gebruikt. Dit is weer te koop bij ondermeer Koicentrum Zaanstad, waar ook Nico een tevreden gebruiker van klei is, akelig heldere vijvers zijn het resultaat.

IMG_20171118_110404
Gelukkig is er ook nog een vertaling van de voorkant.

Ik kreeg een sample “Earth” van Christiaan Eilander en merkte dat dit mijn vijver langer in de bekende gele kleiwaas hield. Toch na enkele weken gooi ik nu slechts 4 schepjes op de zaterdag in mijn 25 m³ en binnen 12 uur is het weer opgelost.

Knipsel

 

 

Ook hier een dikke slijmlaag die tegen je ogen schittert. Het leuke is op het moment dat ik het toevoeg via mijn filter dan zie je de Koi allemaal voor de twee uitgangen hangen om zoveel mogelijk klei naar binnen te werken.

Hieraan wijdt ik de behoefte aan mineralen welke nu eenmaal niet in ons perfecte kraanwater zitten, of zeker niet in de hoeveelheid welke Koi zo fijn vinden.

 

 

De foto’s van de klei merken zijn maar een klein voorbeeld van welke te koop zijn, welke jij goed vind mag je zelf weten, in ieder geval zijn er veel meer merken dan dat ik heb laten zien!

Met dank aan Christiaan Eilander voor zijn uitleg!

 

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

3 gedachte over “Ik klei”
  1. ik verzorg een grondvijver van ongeveer 500kuub,en gooi er jaarlijks 50kg bentoniet klei in,29euro perzak,het maakt je vijver meer waterdicht ,het ontgift ,en vissen vertonen minder,tot geen ontstekingen,
    Ik prepareer zelf melkzuurbacterien van nubische geiten ,en vermeerder de bacterien met rietmelasse,ongeveer een 300 liter .de vissen zijn veel kalmer en zwemmen de hele vijver rond aan de oppervlakte,ook de geitekaas gaat in de vijver en is in no time geabsorbeerd.
    resultaat ,happy koi,mooiere en diepere kleuren,gezonder water,en waterplanten die in ronde kooien staan van 3m doorsnede groeien als nooit tevoren.vijver word gereinig door oeverlissen ,waterlelies en gedoornd hoornblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *