Terra Koi
95 / 100

Vandaag was ik bij Bas Gartz, eigenaar van Terra Koi die ik ontmoet heb op mijn Japan reis. Wij zaten vaak bij elkaar in de auto en dat gaf een band. Ook in de auto had Bas al trots verteld over Terra Koi, dat dit bedrijf zo gemaakt is dat hij vrij toegankelijk is voor mensen met een rolstoel!
Het was voor hem ook makkelijk om het zo in te richten omdat de bedrijfsruimte nieuw gebouwd is. Het was mooi te horen hoe hij aan de minder valide medemens dacht, hij wil dan ook dat Koi voor iedereen beschikbaar moet kunnen zijn.

Bezielende Koidealer

ik merkte ook iedere keer weer aan Bas een groot enthousiasme in Japan bij de kwekers. Hoe gepassioneerd Bas soms kon kijken naar de aangeboden Koi.
Soms zat hij helemaal in een andere wereld, dan zat hij maar te staren naar de zwemmende juwelen in het zoete water van Niigata!

Grootse opening

Met de paasdagen voor de deur leek het Bas een goed idee om een groots openingsweekend te houden. Daarom is Terra Koi 11, 12 en 13 april 2020 geopend.
Maar dat niet alleen, er is ook nog voor de officiële opening een Koi kennisdelingsdag deze wordt op 22 maart 2020 gehouden, dus wanneer je jouw kennis wilt verhogen, 22 maart is de dag! Meer info zie de site van Terra Koi.

Waar zit Terra Koi?

Terra Koi zit in Hamont-Achel te België, nog geen kilometer van Valkenswaard. Je merkt eigenlijk alleen maar aan de wegen dat je in België zit ;-), gekheid natuurlijk, want het viel best wel mee. Het pand waar Terra Koi zich bevind was dan ook snel gevonden mede door de duidelijk geplaatste logo’s

Wat kun je in de video verwachten

Bas is een makkelijke prater, en hij weet dan ook elke vraag te beantwoorden zonder hier lang over na te hoeven denken. Dat maakt een gesprek altijd makkelijk.
Trots is hij duidelijk over het feit dat hij zelf vijvers aanlegt welke in samenspraak en met een juist budget gemaakt worden. Het is zijn passie om een vijver een natuurlijke vorm te geven. Hier dient dan ook goed over nagedacht te worden, want je vijver moet natuurlijk geen stilstaande stukjes water hebben. Hij vraagt altijd eerst aan de klant, wat is je budget, hoe ligt de tuin, zuiden, westen, noorden of oostelijk. Dit zijn zomaar zeer belangrijke factoren welke je weten moet voor je een plan maken gaat.

Dat is dan ook net wat Bas een uitdaging vind.

Dat is dan ook net wat Bas een uitdaging vind. Eerst goed nadenken over je filter, aantal kuubs, lengte, breedte, en hoeveel Koi wil men er in. Dit alles bij elkaar moet ervoor zorgen dat er geen stilstaande plekken in een natuurvijver voorkomen. Want dat moet je niet willen als Koivijver eigenaar, zo worden de problemen voorkomen bij Terra Koi. Ook diepte speelt uiteraard een belangrijke rol bij het ontwerpen van je Koivijver. En ook staan er bomen, hoe groot, of hoe groot kunnen ze worden. Dit mag geen bedreiging voor de vijver worden. Zeker wanneer je weet dat een beetje wortel zomaar door een steens muur kan gaan. Dus dan is je folie maar een peulenschil voor een bomenwortel.

Daarnaast geven bomen ook veel bladoverlast. Dit is prima op te vangen door filtratie technieken. Maar zoals gezegd, om die reden moet er goed nagedacht worden over jouw te plaatsen vijver.

Bas heeft een eigen voerlijn

Bas verteld dat hij met een Koivoerproducent een goed voer voor de Koi heeft laten ontwikkelen. Het hoe en waarom hij voor dit merk gevallen is, legt Bas uit in de video.

Bas, het was mij de twee uur durende rit meer dan waard om jouw mooie bedrijf te bekijken. België is een begenadigd Koidealer rijker!

Door Engel Kromhout van der Meer

KoiEngel Kromhout van der Meer is een blogger die over Koi schrijft in de breedste zin van het woord. Over openingen van Koibedrijven, acties, winnaars, pompen, voer en ga zo maar door. Ik schrijf reeds 8 jaar over dus alles wat met Koi te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *